Λαγκάρντ: Δεν αποχωρούμε από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Λαγκάρντ: Δεν αποχωρούμε από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τι δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, στη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, για την Ελλάδα και τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αυτού, η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο BBC, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: “Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα”.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.

Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις

“Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνώ απολύτως με τις ελληνικές αρχές, και αυτό είναι ότι χρειάζεται εμείς κι εκείνοι να προχωρήσουμε γρήγορα”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμη: “Νομίζω ότι πάντα ήμασταν συνεπείς λέγοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και τελικά η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει να υπάρξει πραγματικά και ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα. Αυτό αναφέρεται στις υποθέσεις, στο είδος των μέτρων και στις λήξεις και κόστος του χρέους για την χώρα. Έχω πει ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει σε δύο πόδια, αυτή η θέση παραμένει, αλλά θα προσθέσω ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, κι εμείς σίγουρα κάνουμε ό,τι μπορούμε υπό κάποιες φορές δύσκολες συνθήκες”.

“Για τον ρεαλισμό και τη βιωσιμότητα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ  βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι εφικτός μέσω μίας ηρωικής προσπάθειας από τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα, ίσως, είμαστε επιφυλακτικοί αλλά είμαστε ανοιχτοί να δούμε τι άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιάσουν οι ελληνικές αρχές. Αυτό που μας φαίνεται εξαιρετικά μη ρεαλιστικό είναι η υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μπορεί να διατηρηθεί επί δεκαετίες, αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και διαχωρίζω μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε.

Ντάιζελμπλουμ: Υπάρχει ο κίνδυνος και πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε, αν ξεφύγουν

“Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός γι’ αυτό. Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018. Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, πως μπορούμε να υποθέσουμε ότι μέσα στα επόμενα 10-20-30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ο κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν. Όπως ξέρετε υπάρχει από μακρόν μία υπόσχεση, στα τέλη του 2012 και υποσχεθήκαμε αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ.

Θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον το χρέος; 

“Όπως πάντα, στην Ουάσιγκτον συναντάς πολλούς ανθρώπους και θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν που βρισκόμαστε τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα