Λαγκάρντ: ‘Όχι σε παράλογα πλεονάσματα. Μετέχουμε μόνο με βιώσιμο χρέος’
Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς παράλογες τις γερμανικές απαιτήσεις για πλεονάσματα σε βάθος χρόνου στην τάξη του 3,5% και ζητά συζήτηση στη βάση ανάλυσης χρέους την οποία έχει καταθέσει το Ταμείο, έτσι ώστε να μετέχει στο πρόγραμμα
- 18 Απριλίου 2017 09:19
Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Jean-Jacques Mével (Le Figaro), Claudi Pérez (El País) και Dominique Berns
(Le Soir) έδωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα παραπάνω Μέσα εντάσσονται στην Ένωση Leading European Newspapers Association στην οποία μετέχουν και οι La Repubblica από την Ιταλία, Tribune de Genève andTages-Anzeiger της Ελβετίας και η Γερμανική Die Welt.
“Παράλογη” η γερμανική απαίτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείσα για το αν έχει σημειωθεί πρόοδος για να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στους θεσμούς, απάντησε:
“Υπάρχουν δύο οπτικές. Η μία που αφορά την αμέσως επόμενη περίοδο και είναι μέρος του προγράμματος του ESM που μπορεί να γίνει μέρος και του δικού μας προγράμματος. Από την άλλη, υπάρχει το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα καθορίσει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και στα δύο μέρη, πρέπει να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται. Αλλά είναι ξεκάθαρο, πως για να συμμετέχει το ΔΝΤ, αν είναι να μετέχει, αυτό θα γίνει στη βάση του δημοσιονομικού κομματιού και πάνω στη δική μας ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στο μακροπρόθεσμο κομμάτι, πιστεύουμε πως το 1,5% πλεόνασμα είναι λογικό, με δεδομένα τα όσα έχει περάσει η οικονομία και τις δυνατότητες των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Αν οι Ευρωπαίοι έχουν άλλη άποψη, τότε αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που δεν δικαιολογείται”.
Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες και τις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ, δεν θα μετέχουμε στο πρόγραμμα
Η ίδια, ανέφερε πως το Ταμείο θα μετέχει στο πρόγραμμα “όπως έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση” μόνο “αν θεσμοθετηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να εφαρμοστούν, και μόνο αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να συνάδει με τη δική μας ανάλυση που ακολουθεί τους κανόνες του ΔΝΤ. Στο πρώτο κομμάτι (των μεταρρυθμίσεων), έχουμε σημειώσει πρόοδο”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ταμείο αρνηθεί να λάβει μέρος αν δεν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, είπε:
“Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες και τις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ, δεν θα μετέχουμε στο πρόγραμμα”.
Συμπληρώνει πως βασιζόμενη στην ανάλυση του ΔΝΤ “θα δούμε ποιο μέρος του χρέους πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αλλά αναμφιβόλως, είναι η πρώτη προτεραιότητα μας”.
Όπως σημειώνει, “το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους”.
Ερωτηθείσα γιατί το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο ακόμη κι από το Eurogroup για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, απάντησε:
“Γιατί θέλουμε δύο πυλώνες για το πρόγραμμα. Θέλουμε ισχυρές, στέρεες μεταρρυθμίσεις και φτάνουμε σε αυτές: Η ομάδα (τεχνικά επιτελεία) επιστρέφουν στην Ελλάδα για να διαπραγματευτούν, να διαπραγματευτούν στην τελική φάση και να βάλουν τα πράγματα στο χαρτί, έτσι ώστε να έχουμε μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Άρα θέλουμε στέρεες μεταρρυθμίσεις και θέλουμε και ένα βιώσιμο χρέος. Και για να γίνει αυτό, θέλουμε αναδιάρθρωση. Στο δεύτερο μέρος του χρέους, δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, και η συζήτηση πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί”.
Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ
Φωτογραφία: Michael Sohn/AP