Λευκό καπνό από τη Φρανκφούρτη αναμένει η Αθήνα

Λευκό καπνό από τη Φρανκφούρτη αναμένει η Αθήνα
Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), arrives for the ECB's monthly news conference in Frankfurt, September 4, 2014. The European Central Bank cut interest rates to a fresh record low on Thursday and launched a new scheme to push money into the flagging euro zone economy. In a series of measures underscoring growing concern about the currency bloc's health, the ECB cut its main refinancing rate to 0.05 percent from 0.15 percent previously and drove the overnight deposit rate deeper into negative territory, now charging banks 0.20 percent to park funds with it. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS) REUTERS

Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ για το ELA των τραπεζών - Θετικές προσδοκίες μετά την ψήφιση των μέτρων στην ελληνική βουλή

Λευκό καπνό από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης αναμένει σήμερα η Αθήνα. Ο λόγος για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και τις αυξημένες προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για την αύξηση του ELA για τις τράπεζες.

Μετά την ψήφιση στη βουλή των πρώτων μέτρων, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί πως συντρέχει ιδιαίτερος λόγος να μην αυξηθεί σήμερα το ELA για τις ελληνικές τράπεζες και το οποίο παραμένει παγωμένο στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και το Eurogroup ετοιμάζεται να συνεδριάσει για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει το πολιτικό μήνυμα που χρειάζεται για ισχυρές προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.

Το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας που διενεργήθηκε χθες στη βουλή είναι βέβαιο πως θα τεθεί στο μικροσκόπιο τόσο της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, όσο και της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στην ΕΚΤ το κλειδί για το άνοιγμα των τραπεζών

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA – ήτοι εάν θα υπάρξει τελικώς αύξησή του αλλά και πόση θα είναι αυτή – αναμένεται να κρίνουν και το πότε μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες, μετά από τρεις επισήμως πλέον εβδομάδες τραπεζικής αργίας.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εφικτό το άνοιγμα των τραπεζών ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ακόμη κι όταν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα αποκατασταθεί ευθύς αμέσως η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Τα capital controls θα αρθούν σταδιακά και οι τραπεζικές εργασίες που θα επιτρέπονται θα είναι συγκεκριμένες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα