Lockdown: Στα 13 δισ. ανεβαίνει το 2021 ο λογαριασμός των μέτρων
Άλλο ένα δισ. ευρώ προστίθεται στα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.Στα "κόκκινα" οι δαπάνες- αντίδοτο στην κοινωνική αναστάτωση.
- 11 Μαρτίου 2021 09:37
Η τρίμηνη διάρκεια του lockdown έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη της οικονομίας, αλλά και πολιτικούς πονοκεφάλους.
Ήδη μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού εκτιμάται ότι στα 11,6 δισ. που υπολόγιζε η Κομισιόν, μπαίνει τουλάχιστον άλλο 1 δισεκ περίπου με μια σειρά μέτρων κορωνίδα των οποίων είναι το τρίπτυχο, 7ος γύρος Επιστρεπτέας, «Γέφυρα ΙΙ» και χρηματοδότηση παγίων.
Παράλληλα είναι ανοικτό, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί το οικονομικό επιτελείο, να προωθηθεί νέος γύρος, 8ος της επιστρεπτέας αλλά και επέκταση του μέτρου των ενοικίων, του παγώματος των επιταγών αλλά και των προγραμμάτων ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών που ζητεί επίμονα η κλάδοες του τουρισμού και πολιτισμού.
Πάντως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για τα φαινόμενα βίας, αλλά και της εντεινόμενης δυσαρέσκειας για τα όσα συνέβησαν στη Ν. Σμύρνη προσπαθεί να καθησυχάσει τους “νοικοκυραίους” και τις επιχειρήσεις. Επανέλαβε και πάλι αυτό τα τρία βασικά νέα μέτρα στήριξης, δηλαδή τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και τη ‘‘Γέφυρα ΙΙ’’ για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων και έδωσε ένα στοιχείο νέο σε σχέση με το πώς θα αποπληρωθούν τα τμήματα εκείνα της Επιστρεπτέας των πρώτων τριών κύκλων.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για το πρώτο χαμένο τρίμηνο φτάνει τα 3 δισ ευρώ για τον Προϋπολογισμό, με το λιανεμπόριο να έχει χάσει 4,5 δισεκ, όπως λένε οι φορείς του, από το τζίρο των εκπτώσεων (τόσο ήταν πέρυσι ο συνολικός τζίρος).
Η κατάσταση βέβαια στην εστίαση, αλλά και στις επιχειρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού είναι ακόμη χειρότερη και βέβαια αναμένονται μέτρα καθώς στο όριο επιβίωσης είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ την αγωνία τους για την επιβίωση των τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη για εξειδικευμένα και όχι οριζόντια μέτρα στον κλάδο, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας FedHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η FedHATTA την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2021 με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις