Μακρά η λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων της νέας κυβέρνησης
Δείγματα γραφής του νέου Μεσοπρόθεσμου θα ζητήσουν οι δανειστές στην πρώτη αξιολόγηση. Προσχεδιασμένο το βαρύ χαρτοφυλάκιο του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου
- 09 Σεπτεμβρίου 2015 06:19
Αντιμέτωπη με μια ακόμη «βαριά» μνημονιακή υποχρέωση αναμένεται να βρεθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου.
Μπορεί οι εκλογές να απέχουν ακόμη 11 ημέρες και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης να κορυφώνονται, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο – η υπογραφή του οποίου τον Αύγουστο επικύρωσε τη συμφωνία για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – το βαρύ χαρτοφυλάκιο της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη προσχεδιασμένο, αναμένοντας απλά τη σύνθεση του νέου σχήματος που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση – και δη το νέο οικονομικό επιτελείο – θα πρέπει να πιάσει δουλειά ήδη από το πρώτο λεπτό και αυτό γιατί η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει, όπως ακριβώς και οι αυστηρές επιταγές των δανειστών της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση επωμίζεται το βάρος κατάρτισης ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2016-2019.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους δανειστές κατά την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, όποτε κι αν εκείνη ξεκινήσει, καθώς συντηρούνται τα σενάρια καθυστέρησής της λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Βάσει των επιταγών του μνημονίου το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να περιλαμβάνει νέες διαρθρωτικού τύπου «παρεμβάσεις» τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ για το 2017 και ακόμη 450 εκατ. ευρώ για το 2018.
Το κακό μαντάτο όμως θα έρθει εάν οι δανειστές δεν πειστούν από την αποτελεσματικότητα – και απόδοση – των προτεινόμενων διαρθρωτικών μέτρων και αμφισβητήσουν την επίτευξη του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Εάν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται το ύψος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων να αυξηθεί έως και τα 2 δισ. ευρώ.
Στο φορτίο του Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να προστεθεί και το βάρος της κατάρτισης δύο κρατικών προϋπολογισμών.
Όπως έχει αναφέρει το News247, o πρώτος θα είναι ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015, ενώ ο δεύτερος θα αφορά στην κατάρτιση του προσχεδίου του επίσημου προϋπολογισμού, εκείνου για το 2016.
Ο διπλός προϋπολογισμός αποτελεί ρητή δέσμευση της απελθούσας κυβέρνησης, ενώ προβλέπεται ξεκάθαρα στη συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.
πηγή φωτογραφίας: sooc