Market Pass: Market Pass: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις – Τέλος χρόνου για αλλαγές στο τρόπο καταβολής
Διαβάζεται σε 6'Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
- 25 Σεπτεμβρίου 2023 07:31
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για μια σειρά προθεσμίες, που αφορούν την ενίσχυση του Market Pass. Έτσι, αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλει κάποιος ή κάποια δικαιούχος προηγούμενου Market Pass να διορθώσει τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του ή να αλλάξει μέσο στο οποίο θα πιστωθεί η ενίσχυση (π.χ. από τραπεζικό λογαριασμό να επιλέξει ψηφιακή χρεωστική κάρτα και το αντίστροφο), τότε πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα αυστηρά μέχρι σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.
Υπογραμμίζεται ότι, εάν δεν προβεί σε κάποια αίτηση μεταβολής στοιχείων ή αλλαγής επιλογής εντός της παραπάνω προθεσμίας, η ενίσχυση δεν χάνεται και θα πιστωθεί κανονικά στις επιλογές που ίσχυαν για το προηγούμενο Market Pass. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα).
Ουσιαστικά, η επιλογή για “στροφή” σε πληρωμές μέσω άυλης κάρτας και όχι τραπεζικού λογαριασμού, δίνει ένα “μπόνους” καθώς μέσω άυλων καρτών το ποσό επιδότησης είναι κατά τι μεγαλύτερο. Βέβαια, ισχύει και το αντίστροφο, μια και η πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό οδηγεί σε πληρωμή του 80% του επιδόματος, που στην περίπτωση της άυλης κάρτας οδηγεί στο 100% του νέου Market Pass.
Αλλαγή ή ακύρωση νέων αιτήσεων
Συνολικά, στην περίπτωση που κάποιος ή κάποια υπέβαλε αίτηση αλλά θέλει να μεταβάλει τα στοιχεία της ή να την ακυρώσει υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες, μία από τις οποίες λήγει σήμερα.
Συγκεκιμένα, η τροποποίηση ή ακύρωση της αίτησης μπορεί να γίνει εντός δύο (2) διακριτών διαστημάτων και προθεσμιών που εξαρτώνται από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Ειδικότερα η διαδικασία προβλέπει τις τροποποιήσεις / ακυρώσεις:
▪ Μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2023, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 15η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023
▪ Μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και έως την 31η Οκτωβρίου 2023.
Πληρωμές
Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023:
▪ Στους δικαιούχους του προηγούμενου MarketPass η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Μοναδική εξαίρεσηαποτελούν εκείνοι για τους οποίους δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Αποκλειστικά για αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων του προηγούμενου Market Pass, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
▪ Σε όσους δεν ήταν δικαιούχοι προηγούμενου Market Pass, η καταβολή εξαρτάται από το διάστημα εντός του οποίου θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης. Πιο συγκεκριμένα:
• Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023.
• Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
• Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5ηΝοεμβρίου 2023.
Πάντως, υπάρχει περίπτωση να μην έχει πιστωθεί στο νέο Market Pass έως τις 29 Σεπτεμβρίου η ενίσχυση σε δικαιούχους των προηγούμενων κύκλων. Δύο (2) είναι πιθανοί λόγοι γιαυτό:
▪ Το νέο Market Pass δίνεται βάσει των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 2023 (για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν εντός του 2022). Έτσι, ακόμα και αν βάσει των εισοδημάτων του 2021 ήταν κανείς δικαιούχος, είναι πιθανό να μην είναι εκ νέου δικαιούχος, εάν στη νέα φορολογική δήλωση παρουσιάζονται υψηλότερα εισοδήματα.
▪ Εάν δεν έχει εκκαθαριστεί για τον οποιοδήποτε λόγο η φορολογική δήλωση του έως 25 Σεπτεμβρίου 2023, τότε η πίστωση θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
Δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται, ότι δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
• τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
• τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
• τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Oι εξαιρέσεις
Υπενθυμίζεται ότι δεν δικαιούνται να αιτηθούν:
α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι
β) Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το
φορολογικό έτος 2022.
δ) Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Πού χρησιμοποιείται;
Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web / VirtualPOS) σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς (MCC):
• 5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
• 5422 – Κρεοπωλεία
• 5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
• 5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
• 5462 – Αρτοποιεία
• 5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Το ποσό της ενίσχυσης
Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.