‘Μαχαίρι’ σε συντάξεις χηρείας και άγαμων θυγατέρων

‘Μαχαίρι’ σε συντάξεις χηρείας και άγαμων θυγατέρων

Τι αναφέρεται σε σχετικό νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, χθες, και αφορά τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου

Οι άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο συντάξεις, χάνουν τη μία. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, τούτο προκύπτει από διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, χθες, και αφορά τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην επίμαχη διάταξη, τονίζεται ότι εάν υπάρχουν άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, από διαφορετικούς Φορείς Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ), αλλά ο ένας είναι το Δημόσιο, τότε, η μία σύνταξη αναστέλλεται μέχρι το ποσό των 720 ευρώ. Η επιλογή της σύνταξης που θα ανασταλεί ανήκει στις άγαμες θυγατέρες.

Στο νομοσχέδιο, σε άλλη διάταξη περιορίζεται κατά το ήμισυ η σύνταξη που δικαιούνται επιζώντες σύζυγοι ή τέκνα, των οποίων των μηνιαίο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή υπερβαίνει τα 1.050 ευρώ. Ακριβέστερα τονίζεται ότι η μείωση στο μισό της σύνταξης αφορά περιπτώσεις που το εισόδημά τους είναι υψηλότερο από το 40πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το ποσό αυτό ως ανώτατο όριο (1.050 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν οι εξής:

–    Σύνταξη με βάση το μισθό του προϊσταμένου λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι του δημοσίου διετέλεσαν Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων για τουλάχιστον μία διετία. Επίσης, στη θέση που είχαν καταλάβει, τοποθετήθηκαν κατόπιν ανάδειξης και όχι αναθέσεως.

–    Η άδεια άνευ αποδοχών, όπως επίσης και η άδεια που χορηγείται για την ανατροφή τέκνων, θα μπορεί να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, είτε για θεμελίωση, είτε για προσαύξηση της σύνταξης.

–    Δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν υποτροφία από το Κράτος και απολύθηκαν, θεωρούνται ότι διατελούν σε εκπαιδευτική άδεια, εφόσον μετά τη λήξη της υποτροφίας τους προσλήφθηκαν στην ίδια ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο ανωτέρω χρόνος σπουδών σε αυτές τις περιπτώσεις, λογίζεται ως συντάξιμος εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika

Πανελλήνιες 2015: Ανακοινώνεται η βαθμολογία

Εργαζόμενος- συνδικαλιστής έβαλε χέρι στα κονδύλια του ΟΑΕΔ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα