Μάχη για συμφωνία στο παρά πέντε

Μάχη για συμφωνία στο παρά πέντε
Ομιλία του Επιτρόπου Pierre Moscovici, αρμόδιου για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία, με θέμα: "Χτίζοντας μαζί το μέλλον της Ελλάδας" σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Επταήμερο αγώνα δρόμου έχει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά γίνεται σε τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, για να μπορεί ελπίζει σε μια πολιτική συναίνεση σε χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

Οι επόμενες επτά ημέρες , θα κρίνουν αν η Αθήνα μπορεί να περιμένει μια συνολική συζήτηση για χρέος αξιολόγηση και δημοσιονομικούς στόχους ή αν το ελληνικό θέμα θα παραπεμφθεί- αορίστως – για το 2017.

Στην Ελλάδα θα βρεθούν σήμερα δύο «σύμμαχοι» της Ελλάδας: Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών υποθέσεων , τελωνείων και φορολογίας κ. Πιέρ Μοσχοβισί και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ (και άτυπο μέλος του Washington group) κ. Μπενουά Κερέ οι οποίοι θα μιλήσουν στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής οικονομίας».

Πριν φτάσει στην Ελλάδα ο κ. Μοσχοβισί έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι ήρθε πια η ώρα να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά πρώτα η ελλάδα θα πρέπει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση Ο κ. Κερέ έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι όμως η επιτυχία του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την ελάφρυνση του χρέους και την σταδιακή επάνοδο στις αγορές

Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Eurowokring group), τα μέλη του οποίο θα περιοριστούν σε ότι αφορά την Ελλάδα σε μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα . Εκεί ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα μπορέσει να διαπιστώσει αν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα ώστε στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει η αξιολόγηση.

Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της απέναντι στην καθυστέρηση που υπάρχει σε πολλά μεγάλα θέματα της αξιολόγησης και κυρίως το εργασιακό όπου φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση με τους δανειστές.

Πάντως η τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής άφησε πολλές ελπίδες αφού αναλώθηκε σε ανταλλαγή απόψεων χωρίς να υπάρχει συμφωνία για κάποιο θέμα . Μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν κάποια θέματα να κλείσουν μετά την Τρίτη.

Κρίσιμο 7ήμερο

Με αυτό το δεδομένο οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι αρκετά κρίσιμες για το ελληνικό πρόγραμμα αφού θα πρέπει να αποδείξει ως τις 5 Δεκεμβρίου ότι θέλει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό.

Σε τεχνικούς όρους κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά τα τρία μεγάλα θέματα: Το δημοσιονομικό, τα εργασιακά και τις εκκρεμότητες του τομέα της ενέργειας ή έστω κάποια από αυτά ώστε κάποια θέματα στα οποία δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (όπως πχ το θέμα του υπερταμείου ή ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις) να έχουν τον χρόνο να κλείσουν μέχρι και τις αρχές του 2017 με την συναίνεση των δανειστών.

Ακόμη όμως και αν υπάρξει μια σαφής πρόοδος (έστω και χωρίς συμφωνία σε όλα) για τα μεγάλα θέματα αλλά υπάρχει προοπτική να κλείσουν πριν το τέλος του χρόνου είναι ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ακόμη άτυπο Eurogroup λίγο πριν τα Χριστούγεννα ειδικά για την Ελλάδα.

Όλα θα εξαρτηθούν από δύο θέματα : Το ένα είναι αυτονόητο και αφορά την Ελλάδα και βούληση να κλείσει δύσκολα θέματα όπως πχ το εργασιακό.

Το δεύτερο δεν είναι τόσο αυτονόητο και αφορά το Ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μεγαλύτερο και από αυτό του Brexit για την Ευρωζώνη αν έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της σημερινής Κυβέρνησης .Τούτο διότι η ισχαιμική Ιταλική οικονομία με τις προβληματικές τράπεζες μπορεί να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και χρήματος.

Κανείς από τους βασικούς παίκτες του Eurogroup λοιπόν δεν θέλει να αντιμετωπίσει δύο (Ιταλίας και της Ελλάδας) συν ένα (του Brexit) προβλήματα ενώ μπορεί να λύσει με μια «πολιτική» συμφωνία ένα από αυτά. Πολύ περισσότερο αν αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν εθνικές εκλογές.

Αν γίνει μια συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας φέτος και αποφασιστεί η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων, στη συνέχεια είναι δυνατό μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου να έχουμε την συζήτηση και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Κάτι τέτοιο θα βάλει στο παιχνίδι και το ΔΝΤ, που θα πρέπει να αποφασίσει για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα κάτι το οποίο θέλουν εδώ και καιρό Γερμανία και Ολλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα