Μάχη των κατασκευαστικών ομίλων για έργα 1 δισ. ευρώ

Μάχη των κατασκευαστικών ομίλων για έργα 1 δισ. ευρώ
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό Eurokinissi Sports

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα έργα ξεκινά σήμερα και είναι το έργο των 123 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εκτίμηση πλέον είναι πως ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο από την λήξη των πτυχίων στο τέλος του 2022 και για είκοσι περίπου ημέρες, προχωρούν πλέον κανονικά οι δημοπρατήσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Η απαραίτητη τροπολογία που απαιτούνταν, πέρασε την περασμένη εβδομάδα και τώρα οι αναθέτουσες αρχές αλλά και οι ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρείες τρέχουν να προλάβουν αλεπάλληλους διαγωνισμούς που έμειναν “παρκαρισμένοι” λόγω του τεχνικού αυτού κολλήματος.

Μεταξύ των διαγωνισμών που επηρεάστηκαν ήταν το μεγάλο αθλητικό έργο υποδομής για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, έργα με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Υποδομών και άλλων φορέων κ.α.

Οι διαγωνισμοί θα προσθέσουν στο ανεκτέλεστο των εταιρειών επιπλέον αντικείμενο και το ζητούμενο θα είναι από εδώ και πέρα πως θα μπορέσει όλη αυτή η γενιά έργων να μπορέσει να υλοποιηθεί επαρκώς.

Ποιοι είναι οι διαγωνισμοί που θα τρέξουν

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα έργα ξεκινά σήμερα και είναι το έργο των 123 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εκτίμηση πλέον είναι πως ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ήδη οι κορυφαίοι όμιλοι ετοιμάζουν την κάθοδο τους και το εύρος της συμμετοχής αναμένεται με ενδιαφέρον.

Επίσης έχουμε και τις δημοπρατήσεις και πάλι με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το έργο του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο (103 εκατ. ευρώ), το Φράγμα Μπραμιανού, η Ύδρευση Πρέβεζας-Λευκάδας (140 εκατ. ευρώ), τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Αμβρακίας (64 εκατ. ευρώ) κ.α.

Στο τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί και η εκκίνηση του διαγωνισμού για το Νέο Πρωτοδικείο-Εισαγγελία Αθηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης με κόστος 254 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Είναι ακόμα ένα κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις 30 του μήνα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο-ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα. Το έργο είναι αμιγώς κτιριακό και έχει προϋπολογισμό με ΦΠΑ που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο πολιτιστικό έργο για την μετατροπή του κτιρίου ΣΙΛΟ στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Το έργο του υπουργείου Πολιτισμού είναι κόστους με ΦΠΑ 89 εκατ. ευρώ με πόρους και πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής από τον ΟΣΕ. Έχει κόστος με ΦΠΑ 132 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αφορά ΣΤΗΝ ενεργοποίηση παλιάς γραμμής που θα γίνει μια ακόμα προαστιακή γραμμή για την Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα