Με αξιώσεις και για ελάφρυνση χρέους
Ένα σαφές στίγμα για το χρόνο και τον τρόπο της ελάφρυνση του χρέους θα είναι το ιδανικό αποτέλεσμα για το υπουργείο οικονομικών αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης των 11 δις θεωρούνται σχεδόν δεδομένα μετά και την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Βουλή
- 23 Μαΐου 2016 06:35
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνεδριάσεις του euro working group και του αυριανού Eurogroup απολύτως έτοιμη σε ότι αφορά την δική της προετοιμασία: Έxει ήδη ψηφίσει σε δύο πολυνομοσχέδια τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ που περιλαμβάνουν την συνολική αναδιάρθρωση για την άμεση και έμμεση φορολογία και το ασφαλιστικό Ψήφισε επίσης και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ τα οποία κατοχυρώνει ο δημοσιονομικός «κόφτης».
Έχει κάνει νόμο το πλαίσιο για την σύσταση και λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων για το οποίο υπήρχε πίεση κυρίως από τους Ευρωπαίους δανειστές και μεταρρυθμίσεις που ήταν σε εκκρεμότητα από χρόνια όπως το πλαίσιο για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων τις αλλαγές στο δασικό νόμο και την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Εκτός αυτών έχει την καλύτερη βάση για το 2015 που τις δίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ που είναι υψηλότερο κατά 1% σε σχέση με την πρόβλεψη για έλλειμμα 0,25%.
Έχοντας ολοκληρώσει το δύσκολο δημοσιονομικό πακέτο της συμφωνίας η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένει ως το ελάχιστο από τους δανειστές, την έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 10,7 δις ευρώ, που θα καλύψει δανειακές ανάγκες και ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Το χρέος
Το θέμα της διευθέτησης του χρέους όμως είναι κυρίως στα χέρια των δανειστών οι οποίοι δηλώνουν στο σύνολο τους ότι σήμερα και αύριο θα πρέπει το θέμα να προχωρήσει.
Μακριά από την ένταση της Ελληνικής Βουλής και την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΝ στο μακρινό Σεντάι της Ιαπωνίας Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούσαν ότι διαφωνούν για το τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Μια τελευταία εκδοχή που εκφράστηκε από την Ευρωπαϊκή πλευρά είναι να επισπευστούν κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί το ΔΝΤ να πεί το ναι σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ανάμεσα σε στα μέτρα συζητήθηκε η άμεση επαναφορά ενός μεγάλους μέρους του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με τα 15 δις ευρώ του υπολοίπου του δανείου του ΕΜΣ για τις τράπεζες ώστε η έκθεση του ταμείου να είναι μικρότερη . Παράλληλα προτάθηκε να παρασχεθούν οι διαβεβαιώσεις ότι οι Ευρωπαίοι θα πάρουν συγκεκριμένα μέτρα τόσο σε ότι αφορά τον χρόνο ωρίμανσης των δανείων και την σταθεροποίηση των επιτοκίων Πρόσφεραν ακόμη και μια εξομάλυνση των πληρωμών την τριετία 2022 -2024 οπότε λήγει η περίοδος χάριτος για τα πρώτα ευρωπαϊκά δάνεια ή εναλλακτικά την παράταση της περιόδου χάριτος.
Όλα αυτά ώστε το ΔΝΤ να βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς των χωρών εξαιρετικής προσέγγισης (exceptional access ) η οποία σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς δανεισμού του ταμείου απαιτεί άμεση και «βαθιά» αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να ανακτήσουν την βιωσιμότητα του χρέους τους του πριν το ταμείο συνεχίσει την χρηματοδότησή τους.
Κρίσιμες συνεδριάσεις
Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει το αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά κρίσιμη .
Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης θα ετοιμάσουν το κείμενο της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement ) παρόντος του ΔΝΤ που θα πιστοποιεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εισηγείται την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα . Επίσης θα δώσει στίγμα και για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και για την ελάφρυνση του χρέους αφού και το Ταμείο που θα εκπροσωπήσει ο κ,. Πώλ Τόμεσν θα πρέπει να δώσει και την δική του θέση για το τι πρέπει να γίνει μετά τα σενάρια που συζητήθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες .
Το τι θα καταφέρουν θα φανεί στο αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup του οποίου αναμένεται να προηγηθούν συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομόλογούς του της Ευρωζώνης αλλά και κάποιους από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.