Με “bonus” η νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi για όσους “ξετρυπώνουν” φοροφυγάδες
Η εφαρμογή “appodixi” έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή στη συνέχεια ποινών.
- 25 Αυγούστου 2023 13:06
Μια νέα “έκδοση” της εφαρμογής appodixi μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, από τον επόμενο μήνα στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής, δίνοντας πλέον κίνητρο αμοιβής για όσους αποκαλύπτουν φοροφυγάδες.
Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενή της εκδοχή, η όλη διαδικασία ”ξετρυπώματος” “μαϊμού” αποδείξεων από τους πολίτες, που στην αρχή “περπάτησε” δυναμικά, αλλά στη συνέχεια, κάπως, ατόνησε, δεν προέβλεπε, παρά τις εξαγγελίες, κίνητρο χρήσης από τους φορολογούμενους. Δηλαδή, αν και είχε αναφερθεί από την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών ότι θα προβλεπόταν κάποιο bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, τελικά δε θεσμοθετήθηκε.
Ουσιαστικά η εφαρμογή αυτή της ΑΑΔΕ, το “αppodixi” app, ουσιαστικά βάζει τον φορολογούμενο σε θέση ελεγκτή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να “σκανάρει” τα παραστατικά που παίρνει, να τα στείλει στην ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να διακριβωθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις για πλαστότητα.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η εφαρμογή να λειτουργεί, πέρυσι, το φθινόπωρο, μέσα σε 15 μέρες είχαν γίνει 24.193 καταγγελίες εκ των οποίων οι 12.983 ήταν ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 είχαν ονοματεπώνυμο.
Στο ίδιο διάστημα μάλιστα 95.000 πολίτες είχαν “κατεβάσει” την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ σε καθημερινή βάση υποβάλλονταν περίπου 1.600 καταγγελίες. Από αυτές, οκτώ στις δέκα αφορούσαν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες καταγγελίες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.
Μάλιστα στην αρχή εντοπίστηκαν παραβάσεις σε δυο βενζινάδικα και μπήκε μάλιστα “λουκέτο”. Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι οι αποδείξεις που έκοψαν ήταν μικρότερης αξίας από την πραγματική.
Σε αυτήν τη “δυναμική εκκίνηση”, πέρυσι, “πατάει” ο νέος σχεδιασμός που πιθανόν να αποτυπωθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, που μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, που όμως, τώρα, θα προβλέπει ένα ανώτερο και ένα κατώτατο bonus το οποίο θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται το “κατώφλι” για το bonus στον πολίτη να είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης ενώ το “ταβάνι” θα φτάνει τα 2.000 ευρώ.
Νέα μέτρα
Πάντως στις άμεσες δράσεις της κυβέρνηση και δη του οικονομικού επιτελείου είναι η διαμόρφωση ενός επαρκούς πλαισίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, αν και σε αυτό το μέτωπο υπάρξουν αποτελέσματα, θα διευκολυνθεί η όλη προσπάθεια για διασφάλιση περισσότερου δημοσιονομικού χώρου για στοχευμένα μέτρα στήριξης.
Έτσι, πέρα από την υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή φοροδιαφυγή και η διασύνδεσή των ταμειακών με τα POS, εξετάζεται η επέκταση συνολικά των ηλεκτρονικών πληρωμών, η αναμόρφωση του πλαισίου ποινών, η αξιοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τη διακρίβωση τζίρων. Να σημειωθεί ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τις απώλειες από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ στα 2-3 δισ. ευρώ από 5-6 δις. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος .
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, θα επιδειχτεί ο σχετικός ζήλος και αναμένεται να υπάρχει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.
“Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής. Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων! Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά” τόνισε ο κ. Χατηδάκης και τόνισε ότι θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα:
Συγκεκριμένα: έως και τους πρώτους μήνες του 2024 προωθεί η κυβέρνηση:
- Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
- Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
- Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
Εντός του 2024 θα προχωρήσουν ψηφιακά μέτρα όπως:
- Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
- Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
Παράλληλα, προχωρούν:
- Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
- Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων, που σήμερα ανέρχονται στους 200.000
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις