Με περισσότερες δόσεις και εισοδηματικά κριτήρια η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία

Με περισσότερες δόσεις και εισοδηματικά κριτήρια η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών Eurokinissi

Το σχέδιο προβλέπει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου να υπάρχει μια λειτουργική εναλλακτική λύση για τις νέες οφειλές στην εφορία. Από 24 έως 36 δόσεις θα προσφέρει η νέα πάγια ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία, μόνο που δεν θα είναι για όλους.

Είναι γνωστό ότι η σημερινή πάγια ρύθμιση που προσφέρει ρύθμιση έως 12 δόσεις για τις πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ) και έως 24 δόσεις για έκτακτες υποχρεώσεις (πρόστιμα, φόρο κληρονομιάς) δεν είναι λειτουργική. Τούτο με δεδομένο ότι, παρά την ύπαρξή της, 3,7 εκ. φορολογούμενοι συνεχίζουν να οφείλουν από 1 έως και 3000 ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο και την σκέψη να μειωθούν σταδιακά οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο ελάχιστο δυνατό, μαζί με τις βελτιώσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων, έβαλε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μιας νέας πάγιας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΥΠΟΙΚ είναι η νέα πάγια ρύθμιση να προβλέπει 24 δόσεις για τις πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις και έως 36 δόσεις για τις έκτακτες υποχρεώσεις. Το σχέδιο προβλέπει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, που θα λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις 120 δόσεις, να υπάρχει μια λειτουργική εναλλακτική λύση για τις νέες οφειλές στην εφορία.

Ωστόσο, οι θεσμοί θεωρούν ότι ένας μεγάλος αριθμός δόσεων (24 για πάγιες και 36 για έκτακτες υποχρεώσεις) με χαμηλό επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3%, που θεσμοθετήθηκε με νόμο στο τέλος Ιουλίου και χωρίς άλλους περιορισμούς, θα διατάρασσε σε μεγάλο βαθμό την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τούτο διότι θα οδηγούσε και τους σημερινούς συνεπείς φορολογούμενους, που πιέζονται μεν, αλλά πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, να χρησιμοποιήσουν την ρύθμιση. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα πρόβλημα στην είσπραξη των εσόδων, καθώς η αποπληρωμή του κάθε ποσού οφειλής θα διαμοιράζονταν σε δύο χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι η ρύθμιση δεν θα χρησιμοποιούνταν μόνο για το φόρο εισοδήματος, αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως και το ΦΠΑ, μεγαλώνοντας το πρόβλημα για τα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, βέβαια, θα έδινε νέα περιθώρια και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του δημοσίου να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τις οφειλές τους.

Μοιραία, λοιπόν, αν το υπουργείο Οικονομικών επιμείνει σε μια πάγια ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, θα πρέπει να βάλει περιορισμούς με την μορφή περιουσιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων. Οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν ξεκαθαριστεί, αλλά θα θυμίζουν τους περιορισμούς που υπάρχουν και στις 120 δόσεις.

Τέλος του μήνα οι 120 δόσεις

Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει πίεση για να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει μέχρι και το τέλος του μήνα η πλατφόρμα για περισσότερο ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως αναμένεται η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%, η αύξηση των δόσεων (μέσω της μείωσης της κατώτερης δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ), αλλά και η δυνατότητα με την ένταξη στην ρύθμιση να ανακαλούνται αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του φορολογούμενου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων χρωστούν στην εφορία.

Επίσης, αναμένεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από επιχειρήσεις με τις αλλαγές που έγιναν, ώστε να μπορούν να επωφελούνται από τις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις με χρέη μέχρι και 1 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα ικανό, ώστε να κάνουν την ρύθμιση τους όσοι ενδιαφέρονται, αλλά και να μεταφερθούν στην νέα ρύθμιση οι περίπου 190,000 που είχαν ενταχθεί τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

Αν, πάντως, η πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη μέχρι και το τέλος του μήνα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να σκεφθεί ξανά το ενδεχόμενο να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στην ρύθμιση (κάτι που δεν το θέλουν οι θεσμοί), όπως έχουν αρχίσει να υποδεικνύουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα