Με ποιους θα διαπραγματευτεί τα μέτρα της “επόμενες μέρας” η νέα κυβέρνηση
Το κρίσιμο θέμα θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και η συνισταμένη πολιτική που θα ακολουθήσει το κοινό νόμισμα της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται σε φάση θεσμικών αλλαγών.
- 18 Ιουνίου 2019 07:30
Σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον θα κληθεί να διαπραγματευτεί η νέα ελληνική κυβέρνηση την οικονομική πολιτική της επόμενης μέρας που θα χαράξουν την πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια.
Οι αλλαγές προσώπων σε όλες τις κρίσιμες θέσεις (Κομισιόν – ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ είναι αναμενόμενες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές
Το κρίσιμο θέμα θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και η συνισταμένη πολιτική που θα ακολουθήσει το κοινό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται σε φάση θεσμικών αλλαγών. Η λεγόμενη εμβάθυνση της ΟΝΕ με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία ενός εργαλείου παρέμβασης στην ανάπτυξη κρατών-μελών, καθώς και ο νέος ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι θέματα που θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη πενταετία.
Την ίδια ώρα η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να αντιμετωπίσει μέσα στο φθινόπωρο το Brexit, την ιταλική κρίση και φυσικά και τον «εισαγόμενο» εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ που απειλεί να γίνει παγκόσμιος, δημιουργώντας μόνιμα προβλήματα και στην Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις κυρίως από τον ESM για τα θετικά μέτρα που εφάρμοσε από τον περασμένο Μάιο για τον ΦΠΑ και την καταβολή της 13ης σύνταξης. Τα προγράμματα των δύο μεγάλων μονομάχων της 7ης Ιουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχουν συγκλίνει ως κατεύθυνση σε τρία σημεία:
– Τη μείωση της υπερβολικής φορολογίας
– Την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ
– Την κατάργηση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου από 1/1/2020
Και τα τρία σημεία αποτελούν Casus Belli για τους πλέον συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών και του Eurogroup που θέλουν τη συμφωνία που έγινε για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο να μείνει ως έχει.
Η συζήτηση για τα θέματα αυτά αλλά και για τις αποκλίσεις που βλέπουν οι θεσμοί από το πρόγραμμα θα ανοίξει το αργότερο ως το Οκτώβριο όταν όλα και όλοι θα αλλάζουν εντός της ΕΕ.
Ποιοι φεύγουν ποιοι έρχονται
Το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα πρόσωπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποχωρεί έχοντας παίξει πολλές φορές τον ρόλο του «πυροσβέστη» στα Ευρωπαϊκά όργανα για να αποφευχθεί το Grexit . Η αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν περιπλέξει το θέμα του διαδόχου καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει και ο σημερινός πρόεδρος είναι πρώτο και μπορεί να ορίσει προτιμητέο υποψήφιο (spitzenkandidat) αλλά για να οριστεί θα πρέπει να έχει εκτός από υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων αλλά και των «πρασίνων»
Μια δεύτερη λιγότερο «αλλαγή φρουράς» θα γίνει στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέχει ο Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος έπαιξε και αυτός σημαντικό ρόλο στο θέμα της Ελλάδας. Και εδώ το τοπίο είναι θολό αφού η κατάληψη της θέσης σχετίζεται με αυτήν του προέδρου της Επιτροπής που έχει ήδη προκαλέσει κόντρα στον γαλλογερμανικό άξονα.
Οι αλλαγές επιτρόπων ενδιαφέρουν επίσης και την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις που θέλει να κάνει μετά το καλοκαίρι. Η αποχώρηση του -βοηθητικού- Πιέρ Μοσκοβισί δεν είναι απαραίτητο ότι θα συνοδευτεί από ένα εξίσου φιλικό για την Ελλάδα επίτροπο. Το ίδιο σημαντική είναι και η αλλαγή του επιτρόπου για τις μεταναστευτικές ροές που σήμερα κατέχει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και η αλλαγή του σημερινού αντιπροέδρου της ΕΕ και επιτρόπου αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα . Ο κ. Ντομπρόβσκις που κατέχει σήμερα την καίρια αυτή θέση προτάθηκε ξανά από την Εσθονία για μέλος της Κομισιόν αλλά σίγουρα δεν θα έχει την ίδια θέση.
Η διαδοχή στην ΕΚΤ
Τέλος εξαιρετικά σημαντικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της ΕΕ η οποία βλέπει στον ορίζοντα δυσκολίες είναι και η θέση του πρόεδρου της ΕΚΤ Με εξαίρεση ίσως της Γερμανίας και της Ολλανδίας όλοι θεωρούν το Μάριο Ντράγκι εξαιρετικά πετυχημένο στην θέση του αφού χρησιμοποίησε σχεδόν όλο το διαθέσιμο νομισματικό οπλοστάσιο για να σώσει την φήμη του Ευρώ και την Ευρωζώνη από ύφεση σε πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες.
Η ΕΚΤ έχει άμεση εποπτεία στις ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια και στο τεράστιο χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων τους Μέχρι και σήμερα υπο την ηγεσία Ντράγκι η ΕΚΤ ασκούσε ελεγχόμενη πίεση στην Ελλάδα. Αν τι θέση του αναλάβουν κάποιους από τους δύο γάλλους συνεργάτες του (το σημερινό κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας κ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό ή το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου κ. Μπενουά Κερέ) η κατάσταση θα παραμείνει λίγο πολύ ως έχει . Αν επιλεγεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Γιενς Βάιντμαν θα πρέπει να περιμένουμε σκλήρυνση της στάση της ΕΚΤ για την Ελλάδα.