Με το πραγματικό εισόδημα το εφάπαξ επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα

Με το πραγματικό εισόδημα το εφάπαξ επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα
ΑΘΗΝΑ-Kοινή συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης (φωτογραφία), ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικώνς Φώφη Γεννηματά με θέμα την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας και την παρουσίαση της ιστοσελίδας www.step.gov.gr.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) G4PHOTOS

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το εφάπαξ επίδομα θα κυμανθεί από 500 ως 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους

Με το πραγματικό εισόδημα θα υπολογιστούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα σε ανέργους , συνταξιούχους και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα ασφάλισης σε μακροχρόνια ανέργους και Υπερήλικες ανασφάλιστους.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ο κ. Κουτρουμάνης που συμμετέχει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων που θα διανείμει το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους έκανε γνωστό ότι θα υπολογιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών από τις κατηγορίες που έχουν οριστεί ότι θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα, δηλαδή άνεργοι , χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι.

Συγκεκριμένα ο κ Κουτρουμάνης ανέφερε σήμερα το πρωί ότι δεν θα ”μετρήσει” το τεκμαρτό εισόδημα για την χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος που θα δοθεί τον Μάιο αλλά το πραγματικό ώστε να αποφευχθούν αδικίες που μπορούν να προκληθούν στην περίπτωση που υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το εφάπαξ επίδομα θα κυμανθεί από 500 ως 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους ενώ το επίδομα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά και θα φθάνει περίπου τα 800 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Παράλληλα θα χορηγηθεί κονδύλι ώστε να προβλεφθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για 400.000 ανασφάλιστους πολίτες για το 2014.

Τα εφάπαξ επιδόματα θα χορηγηθούν σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους και ένστολους. Το γενικό κόστος (πλην ένστολων) θα είναι 480 εκατ. ευρώ, αλλά θα κρατηθεί αποθεματικό 20 εκατ. ευρώ για τους άνεργους που έχασαν τη δουλειά τους από το 2013 και μετά γιατί τα στοιχεία της ΓΓΠΣ με βάση τα οποία καθορίζονται οι λίστες των δικαιούχων αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, όπου καταγράφονται τα εισοδήματα του 2012.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σύνολο των δικαιούχων θα είναι 800.000 ως 1.000.000 άτομα. Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο θα αρχίζει από τα 4.000 ετησίως και θα κλιμακώνεται ως τις 10.000-11.000 ετησίως για οικογένειες με παιδιά.

Για τους ΑμεΑ έγινε γνωστό χθες από τον υφυπουργό Εργασίας κ Κεγκέρογλου ότι δεν θα δοθεί το επίδομα βάσει του ποσοστού αναπηρίας.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι που έχουν οριστικοποιηθεί είναι οι άστεγοι που θα διατεθεί κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για στέγαση και σίτιση ,οι ένστολοι που θα διατεθεί κονδύλι 35 εκατ. ευρώ το οποίο θα αφορά περίπου 68.000-70.000 άτομα ενώ το ποσό θα είναι 500 ευρώ εφάπαξ μόνο με εισοδηματικά κριτήρια καθώς και οι ανασφάλιστοι που θα διατεθεί κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για υγειονομική περίθαλψη το 2014.

Με το κονδύλι αυτό των 20 εκατ ευρώ μπορούν να καλυφθεί το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης για 350.000-400.000 ανασφάλιστους.

Ποιοι ανασφάλιστοι θα καλυφθούν με το κονδύλι από το κοινωνικό μέρισμα:

-Μακροχρόνια άνεργους που δεν καλύπτονται από άλλο ασφαλιστικό φορέα (θα μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που έπρεπε να έχουν)

-Υπερήλικες ανασφάλιστους

-Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από ΟΑΕΕ

-Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ

Τα αναλυτικά κριτήρια για το εφάπαξ επίδομα θα γίνουν γνωστά επισήμως ακόμη και σήμερα Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:

– Αυτοί είναι οι δικαιούχοι που θα πάρουν το έκτακτο επίδομα το 2014

– Φόρος υπεραξίας ακινήτων πως θα υπολογίζεται

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα