Με “βούλα” διακρατικής συμφωνίας η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Διαβάζεται σε 3'
Με “βούλα” διακρατικής συμφωνίας η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
ISTOCK

Η όλη συμφωνία για το έργο και κυρίως το πλαίσιο επιμερισμού του γεωπολιτικού ρίσκου αναμένεται να περάσει μέσα από τη Βουλή ώστε να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις

Οι υπουργοί Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπαναστασίου υπέγραψαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου διακρατική συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

Ουσιαστικά, η διακρατική συμφωνία ήρθε σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με τις σχετικές τροποποιήσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά την πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη Χριστοδουλίδη.

Με βάση, δε, αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ μένει να διασαφηνιστεί η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου με αρχή το 2025.

Πληροφορίες  θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Πάντως ήδη έχει καθοριστεί η μεθοδολογία του εσόδου.

Προφανώς, η όλη συμφωνία για το έργο και κυρίως το πλαίσιο επιμερισμού του γεωπολιτικού ρίσκου θα περάσει μέσα από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να επιμεριστεί κατά 50% στις δύο πλευρές το όποιο κόστος από ενδεχόμενη διακοπή ή μη λειτουργία της διασύνδεσης για λόγους, που δεν θα ευθύνεται ο φορέας υλοποίησης, δηλαδή πρακτικά, στην περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από την Τουρκία. Κάτι που “κλείδωσε” την περασμένη Πέμπτη, με αποδοχή σχετικών αιτημάτων της Λευκωσίας, για αλλαγή της αρχικής αναλογίας 63%-37%. Μένει, βέβαια, να διασαφηνιστεί πότε και με ποια διαδικασία θα ενσωματωθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο η  σχετική απόφαση.

Στο μεταξύ, από απόγευμα της Πέμπτης καταβλήθηκε μια έντονη προσπάθεια να καταγραφούν τα σχέδια των ρυθμιστικών πράξεων, ώστε, όπερ και εγένετο, εν συνεχεία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δώσει το “πράσινο φως”. Όλα αυτά μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις των δυο πλευρών και στο “παρά πέντε” της εκπνοής του σχετικού “τελεσιγράφου” της Nexans, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το καλώδιο, έργου, που απαιτεί, βέβαια σαφή δέσμευση και μεγάλα κεφάλαια.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ΡΑΕΚ ενέκρινε σε μαραθώνια συνεδρίαση τα όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα και προέβλεπαν, την ανάκτηση 125 εκατ ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά τη φάση της κατασκευής και την παράταση της εγγυημένης απόδοσης του έργου, 8,3% (Premium WACC) από τα 12 στα 17 χρόνια.

Συγκεκριμένα η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Επίσης, παρατάθηκε για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στον φορέα υλοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα