Μεγάλου: Καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 1,6 δισ. ευρώ το 2024

Διαβάζεται σε 3'
Μεγάλου: Καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 1,6 δισ. ευρώ το 2024

Την επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της snappi προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρ. Μεγάλου κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Την εκτίμησή του ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς για το σύνολο του 2024 θα υπερβεί τελικά τον στόχο των 1,6 δισ.. ευρώ εξέφρασε νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και την επέκταση του Ομίλου σε 3 – 4 νέες χώρες μέσω της Snapi.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τις οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 31,3 δισ. ευρώ, με άνοδο 1,3 δισ. το β΄ τρίμηνο, γεγονός που καθιστά εφικτό τον στόχο για 31,7 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Πειραιώς είχε θέσει στόχο για ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ ο οποίος βαίνει προς ανοδική αναθεώρηση.

Ειδικότερα διευκρίνισε ότι από τα 3,2 δισ. εκταμιεύσεις δανείων το β΄ τρίμηνο, το 1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ δάνεια 1,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και στη ναυτιλία. Σε ότι αφορά στα στεγαστικά ο κ. Μεγάλου, τόνισε στους αναλυτές ότι η Τρ. Πειραιώς προβλέπει εφεξής άνοδο των στεγαστικών χορηγήσεων και σε αυτό θα συμβάλει καταλυτικά και το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στην θυγατρική neobank snappi, η οποία έλαβε πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο και αναμένεται να λανσάρει τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα το α΄ τρίμηνο του 2025. Μάλιστα ανέφερε ότι μέσω της Snapi δρομολογείται και η επέκταση σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ελλάδος. Ειδικότερα ο κ. Μεγάλου επεσήμανε στους αναλυτές ότι η snappi στοχεύει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 – 5 χρόνια.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς το α΄ εξάμηνο 2024, ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για ιστορικό υψηλό οικονομικών αποτελεσμάτων που οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων και προδιαγράφει ότι το 2024 θα αναδειχθεί σε χρονιά – ορόσημο για την Τρ. Πειραιώς μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Σίγουρη εμφανίστηκε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των επιτοκιακών εσόδων καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024 καθώς τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι προέβλεπε αρχικά η Τράπεζα. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών στα 10,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι στόχου 10,2 δισ. για το 2024.

Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 3,3% έναντι 3,5% το α’ τρίμηνο του 2024 και 5,5% ένα χρόνο πριν, με δείκτη κάλυψης στο 58,8%. Το απόθεμα των NPEs διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι δύο δισ. ευρώ το ίδιο περυσινό διάστημα και τις εισροές νέων προβληματικών δανείων να είναι ισχνές. Η ετήσια μείωση προήλθε από εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς επεσήμανε επίσης τη διαμόρφωση δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14,2%, αυξημένου κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους, έχοντας ήδη επιτύχει τον ετήσιο στόχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα