Μειώνονται μισθοί και συντάξεις με την αύξηση στις εισφορές
Ανατροπή του σκηνικού που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις, από τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση
- 23 Ιουνίου 2015 09:28
Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ανατρέπουν άρδην το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η μείωση μισθών και συντάξεων προκαλείται με. έμμεσο, όσο και ξεκάθαρο τρόπο, ενώ οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά, θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και το ίδιο το ΕΚΑΣ, έστω και αν η κατάργησή του μεταφέρεται στο μακρινό 2020. Το «ασφαλιστικό πακέτο» κοστολογείται για φέτος στα 665 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1,86 δισεκ ευρώ. Οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μεταφέρονται και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι πολύ πιο «βίαιες», αφού για το 2016 προβλέπεται ότι θα εξοικονομήσουν έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο αρχικό σενάριο προβλεπόταν η εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ, μόλις.
Η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές προκαλεί μείωση σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παρεμβάσεις προς το δυσμενέστερο προκαλούνται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική ασφάλιση.
Ουσιαστικά επανέρχονται οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτών και εργαζομένων στο καθεστώς που ήταν πέρσι, πριν εφαρμοστεί δηλαδή η μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΙΚΑ (350 εκατ. ευρώ όφελος το 2015, 800 εκατ. ευρώ το 2016).
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, προβλέπεται αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν από 4% που είναι σήμερα σε 5% επί των κύριων συντάξεων.
Επιβάλλεται εισφορά 5% για τους ήδη συνταξιούχους στις επικουρικές συντάξεις.
Δημιουργείται εισφορά 5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος από τα παραπάνω μέτρα να εξοικονομηθούν 135 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 510 εκατ. ευρώ το 2016.
Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις προτείνεται αύξηση εισφορών από 3% σε 3,5%, μέτρο που επηρεάζει μάλλον εργοδότες και εργαζόμενους που τώρα καταβάλλουν 3% + 3% εισφορές.
Για το ΕΚΑΣ, η ελληνική πλευρά αποδέχεται την σταδιακή κατάργησή του το διάστημα 2018 -2020. Μάλιστα, θα πρέπει το φετινό φθινόπωρο να υπάρξει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών, που θα μεταφέρει πόρους σε συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θα γίνει καλύτερη κατανομή των παροχών του ΟΓΑ προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ για το ΕΤΕΑ τονίζεται ότι θα υπάρξει ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων σε αυτό.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να προχωρήσει σε όλα τα παραπάνω μέσα από μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών με παροχές, γεγονός που υποκρύπτει νέες μειώσεις στις συντάξεις στο μέλλον, ενώ θα αλλάξει το σύστημα καταβολής εισφορών και θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση των αυτοαπασχολούμενων.
Θα υπάρξει ενοποίηση ταμείων με παράλληλη εφαρμογή ενιαίων όρων για καταβολές εισφορών και παροχών, αλλά θα προχωρήσει επίσης και η κατάργηση των περισσότερων από τους φόρους υπέρ τρίτων, που θα αντισταθμιστεί με παράλληλη μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών.
Όλα τα παραπάνω ενώ για τα εργασιακά και ειδικά για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά. Η μόνη δέσμευση που καταγράφεται αφορά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, με βάση τι ισχύει στην ΕΕ, αλλά και σε συνεργίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:
Τέλος προθεσμίας για τις 100 δόσεις
Στη μέγγενη κατασχέσεων και υποθήκευσης οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου