Μειώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού μελετά η κυβέρνηση

Μειώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού μελετά η κυβέρνηση
Το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μελετώνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου που θα φέρουν κάποιες μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τι σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την ελάφρυνση, έστω και οριακή, του λογαριασμού ρεύματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σχεδιάζει με ένα πλέγμα παρεμβάσεων η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται ότι «βλέπει» μια τέτοια δυνατότητα λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, κυρίως όμως επιθυμεί να εισαγάγει μια «φιλολαϊκή» και επικοινωνιακά αξιοποιήσιμη αντιστάθμιση των άλλων σκληρών μέτρων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ο στόχος του υπουργείου είναι «μείωση του λογαριασμού» και όχι η «μείωση της τιμής του ρεύματος», καθώς, ως γνωστόν, σε ένα λογαριασμό που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής, περίπου το 50% αφορά την τιμή της ενέργειας και το υπόλοιπο 50% αφορά φόρους και τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», δηλαδή κυρίως τα τέλη δικτύων, το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ. «Εάν ο καταναλωτής δεί μείωση στο συνολικό του λογαριασμό, ελάχιστα, προφανώς, τον ενδιαφέρει εάν προέρχεται από τις χρεώσεις ενέργειας ή από τις λοιπές χρεώσεις» λέγεται χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μελετώνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου που θα φέρουν κάποιες μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει δοθεί πολιτική κατεύθυνση προς τη ΔΕΗ ώστε να εξαντλήσει τις δυνατότητες μείωσης τιμολογίων και στο κόστος της ενέργειας (ανταγωνιστικό κομμάτι).

Πρακτικά, με βάση το σχεδιασμό, φαίνεται ότι κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει έκπτωση 10% στο ρεύμα για τους «καλοπληρωτές» της οικιακής κατανάλωσης, και ταυτόχρονα θα εξεταστούν μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ και στα τέλη ΥΚΩ. Προϋπόθεση αποτελεί να παραμείνουν χαμηλά οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και να συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά οι διακανονισμοί που συνάπτει η ΔΕΗ με τους πελάτες που της χρωστάνε.

Η ΔΕΗ έχει πράγματι επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων (φυσικό αέριο κ.λπ.) και έχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα, θα την απαλλάξει από ένα κόστος περί τα 85 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη η ΔΕΗ βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, όχι μόνον εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών, αλλά και λόγω της μείωσης εσόδων που θα έχει από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, την μείωση του μεριδίου της από τον ανταγωνισμό στη λιανική και τις επερχόμενες δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME. Συνεπώς, ενώ μια μείωση στα τιμολόγια φαντάζει ως δίκαιη, τα πραγματικά περιθώρια που έχει η επιχείρηση είναι πολύ μικρά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνο που θα ανακοινωθεί είναι η επέκταση και στους οικιακούς καταναλωτές της έκπτωσης 10% που δίνεται στους λεγόμενους καλοπληρωτές πελάτες του επαγγελματικού τομέα. Με δεδομένο ότι καλοπληρωτής λογίζεται κι εκείνος που έχει ρυθμίσει την οφειλή του, εκτιμάται ότι η έκπτωση του 10% θα αφορά στην πραγματικότητα σχεδόν το σύνολο των οικιακών καταναλωτών.

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Αν η μείωση στο ανταγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης του λογαριασμού. Συγκεκριμένα από δύο «κωδικούς»: Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων) και τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).

Πρόκειται για δύο σημαντικές επιβαρύνσεις του λογαριασμού ρεύματος, εκ των οποίων:

*η πρώτη αποτελεί πόρο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή για την κάλυψη (έστω και με στρεβλό τρόπο όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ) του επιπλέον κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών.

*η δεύτερη καλύπτει, κυρίως, το επιπλέον υψηλό κόστος που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και το κόστος για του Κοινωνικό Τιμολόγιο, την ηλεκτροδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών, των πολυτέκνων κ.λπ.

Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, είναι γνωστό ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας όλου του συστήματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Βασική αλλαγή είναι ότι το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή… οι καταναλωτές) θα πάψει να είναι το «εργαλείο» για τον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα καθοριστεί μια σταθερή τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ η οποία θα αυξάνει μόνον κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από τις νέες ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται. Αυτή η σταθερή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερη από την υφιστάμενη. Θα υπάρξει λοιπόν από αυτή την «πηγή» μια ελάφρυνση στο λογαριασμό του καταναλωτή.

Όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ, είναι δεδομένο ότι η μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχει επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση του κόστους που έχει η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτεί τα νησιά (κατά κανόνα με πεπαλαιωμένες μονάδες που καίνε ντίζελ και μαζούτ). Παρόλα αυτά οι ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές και εισπράττει η ΔΕΗ συνεχίζουν να υπολογίζονται με τις παλιές αυξημένες τιμές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα για το 2015 η ΔΕΗ εισέπραξε τέλη ΥΚΩ συνολικά 720 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της ήταν 627 εκατ. ευρώ. «Περίσσεψαν» δηλαδή 93 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις για το 2016.

Η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι να επανυπολογιστούν τα τέλη ΥΚΩ και συνεπώς να επέλθει και από αυτή την «πηγή» των ρυθμιζόμενων χρεώσεων μια ελάφρυνση στο λογαριασμού του καταναλωτή.

Σχετικά με τις χρεώσεις ΥΚΩ πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ ζητάει, πριν από οποιαδήποτε μείωση να υπολογιστούν τα επιπλέον κόστη που έχει πληρώσει στο παρελθόν η επιχείρηση, όταν συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο από ότι συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή οι τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερες, τα κόστη της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών επίσης πολύ υψηλότερα, και τα τέλη ΥΚΩ παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα για να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της επιχείρησης τα χρήματα που «περισσεύουν» σήμερα, ουσιαστικά καλύπτουν ένα μικρό μέρος από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που δεν είχε εισπράξει τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ, όταν τα πραγματικά κόστη των ΥΚΩ ήταν μεγαλύτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα