“Μέγγενη” κρατικών χρεών 3,4 δισεκ. στην αγορά

Διαβάζεται σε 3'
“Μέγγενη” κρατικών χρεών 3,4 δισεκ. στην αγορά
Istock

Το κράτος συνεχίζει να έχει μεγάλες οφειλές σε προμηθευτές, φορολογούμενους και συνταξιούχους παρά τις επισημάνσεις, ήδη, από την περίοδο των μνημονίων των θεσμών. Μόνο στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου -Νοεμβρίου οι οφειλές από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία διογκώθηκαν κατά 566 εκ. ευρώ.

Στα ύψη παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κάτι που δημιουργεί βάρη στην αγορά στερώντας πολλές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι είναι ΜμΕ από ζωτικούς πόρους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν και οι άλλοι θεσμικοί εταίροι της χώρας έχουν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για εκκαθάριση των χρεών. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή τα χρέη που συσσωρεύουν τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους. Όπως επισημαίνεται, «τα νοσοκομεία αυτά δεν τηρούν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης των οφειλών τους, όταν οι προμηθευτές συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για τόκους, κατά παράβαση της πάγιας νομολογίας».

Ωστόσο, παρά τις παρατηρήσεις αυτές τον περασμένο Νοέμβριο, τα κρατικά φέσια διαμορφώθηκαν σε 3,367 δισεκ. ευρώ, μειωμένα, ωστόσο, κατά τι, σε σχέση με τον Οκτώβριο που ανήλθαν σε 3,506 δισεκ. ευρώ αλλά διογκωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 που είχαν φτάσει στα 2.801 δισεκ. ευρώ.

Με βάση, δε, τα διαθέσιμα στοιχεία, “πρωταθλητές” για έναν ακόμη μήνα, στη συσσώρευση οφειλών σε ιδιώτες ήταν τα νοσοκομεία με τα  χρέη να ανέρχονται σε 1,219 δισ. Ευρώ.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με οφειλές 632 εκ ευρώ, οι δήμοι με 321 εκ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 268 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου -Νοεμβρίου οι οφειλές  από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία διογκώθηκαν κατά 566 εκ. ευρώ.

Η “ακτινογραφία” με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία  του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • τα χρέη των νοσοκομείων μειώθηκαν ελαφρώς τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο στα 1,219 δις. ευρώ από 1,255 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονταν σε μόλις 294 εκ. ευρώ.
  • τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης περιορίστηκαν στα 632 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 687 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και 701 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
  • τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έπεσαν στα 321 εκ. ευρώ τον Νοέμβριο από 354 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο
  • τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου υποχώρησαν στα 263 εκ. ευρώ από 298 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο.
  • οι επιστροφές φόρων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διατηρήθηκαν σταθερές στα 365 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Από αυτά, τα 213 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως το γεγονός ότι δεν έχουν ανταποκριθεί οι φορολογούμενοι και δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ. Οι υπόλοιπες εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ, αυξημένες από τα 137 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 342 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 315 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα