Μέρες 1990 ζει ο παγκόσμιος τουρισμός
Μείωση αφίξεων τουριστών κατά 72% στο διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος 2020, έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019.
- 19 Δεκεμβρίου 2020 12:14
Σε λίγες μέρες εκπνέει το 2020 και η παγκόσμια ανθρωπότητα δεν θα κρατήσει στις μνήμες της τη χρονιά αυτή ως twenty – twenty, αλλά ως χρονιά που άλλαξε – ελπίζουμε όχι για πάντα- την ιστορία της ανθρωπότητας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ως προς τον τουρισμό, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και που ορισμένες χώρες βασίζουν πολλά σε αυτόν, όπως η Ελλάδα που το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της εξαρτάται άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό, οι ζημιές δεν είναι ανυπολόγιστες, αλλά το αντίθετο, υπολογίσιμες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 72% τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, ύστερα από τους περιορισμούς στα ταξίδια και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών να ταξιδέψουν.
Είναι η χειρότερη χρονιά που καταγράφεται στην ιστορία του τουρισμού. Το 10μηνο του 2020, οι προορισμοί καλωσόρισαν 900 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σε έσοδα από τις διεθνείς αφίξεις, ήτοι πάνω από 10 φορές ως προς την απώλεια του 2009, λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO έχει παράσχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό. Ακόμη και όταν τα νέα, για ένα εμβόλιο, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ασφαλές άνοιγμα συνόρων, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε θέσεις εργασίας στον τουρισμό.
Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili δήλωσε:
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο UNWTO αναμένει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 70% έως 75% για ολόκληρο το 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα πριν από 30 χρόνια, δηλαδή στο 1990, με 1 δισεκατομμύριο λιγότερες αφίξεις και απώλεια περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διεθνή τουρισμό. Αυτή η τεράστια μείωση του τουρισμού, λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από την πανδημία και εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι σήμερα, σημείωσε μείωση κατά 82% στις αφίξεις τους πρώτους δέκα μήνες του 2020. Η Μέση Ανατολή σημείωσε 73% πτώση, ενώ η Αφρική είχε πτώση 69%. Οι διεθνείς αφίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μειώθηκαν κατά 68%.
Η Ευρώπη σημείωσε μειώσεις, 72% και 76%, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα, μετά την ελαφρά αν και βραχύβια ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, Ιουλίου και Αυγούστου.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να σημειώνουν πτώσεις, σχεδόν 100% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντανακλώντας το συνεχιζόμενο κλείσιμο συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή. Η Αμερική σημείωσε σταδιακή βελτίωση από τον Ιούνιο, συγκριτικά με μικρότερες μειώσεις στις διεθνείς αφίξεις έως τον Οκτώβριο. Αυτό αντικατοπτρίζει την επανέναρξη πολλών προορισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιωτικών σημείων στην Καραϊβική.
Τα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την πολύ χαμηλή ζήτηση για διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η ζήτηση για εγχώριο τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.
Κοιτώντας μπροστά, η ανακοίνωση των εμβολίων και η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να αυξήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνει ή καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του UNWTO, το ποσοστό των προορισμών μειώθηκε από 82% στα τέλη Απριλίου 2020, σε 18% στις αρχές Νοεμβρίου.
Καταλήγοντας, τα σενάρια για την περίοδο 2021-2024 ,που παρουσίασε η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό, δείχνουν ανάκαμψη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ δυόμισι και τέσσερα χρόνια.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.