Μέτωπο Ελλάδος, Ιταλίας, Γαλλίας υπέρ Πορτογαλίας και Ισπανίας

Μέτωπο Ελλάδος, Ιταλίας, Γαλλίας υπέρ Πορτογαλίας και Ισπανίας
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Με το επιχείρημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές συμπορεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Στη  συνεδρίαση του Eurogroup, κυριάρχησαν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προσήλθε με την οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών. Ίδια είναι και η “γραμμή” προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».

Στο πρώτο συμβούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on July 11, 2016 / Eurogroup, , , , 11 2016. Aris Oikonomou / SOOC

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα “λάιτ Μπρέξιτ”, ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει “Μικρή Βρετανία”», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη», ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».

Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα