Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Μείωση δαπανών 104 εκατ. ευρώ “φωτογραφίζει” περικοπές στο μέρισμα
Κατά 104 εκατ. ευρώ μικρότερη θα είναι η δαπάνη για το μέρισμα που χορηγείται σε περίπου 280.000 συνταξιούχους - πρώην δημόσιους υπαλλήλους, που υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), γεγονός που αφήνει «ορθάνοιχτο παράθυρο» για νέες περικοπές
- 30 Νοεμβρίου 2015 10:30
Ειδικότερα, για το 2016, έχει προϋπολογιστεί δαπάνη για την καταβολή μερίσματος, που δεν θα υπερβεί τα 366 εκατ. ευρώ, όταν φέτος ανήλθε στα 470 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν κατά 104 εκατ. ευρώ υψηλότερη. Όπως είναι προφανές, η συγκεκριμένη μείωση στο κονδύλι που θα απαιτηθεί για να καλυφθεί η ανάγκη για καταβολή μερισμάτων υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι έρχεται νέο “κούρεμα”.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr ήδη η διοίκηση του ΜΤΠΥ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Εργασίας για την πορεία του Ταμείου. Σε αυτές, περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών, που θα δείξουν τη μελλοντική κατεύθυνση των εσόδων και των δαπανών του Ταμείου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει και το ύψος των περικοπών που θα γίνουν. Υπήρξαν μέχρι και «ακραίες φωνές» για καθολική κατάργηση καταβολής του μερίσματος, σε μια προσπάθεια απότομης μείωσης δαπανών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν μέχρι να καταστεί βιώσιμο το Ταμείο στο μέλλον. Οι απόψεις αυτές, δεν έχουν βρει ανταπόκριση στο υπουργείο Εργασίας, που προσανατολίζεται σε λιγότερο ακραίες παρεμβάσεις.
Με δεδομένο ότι το Ταμείο δεν διαθέτει αποθεματικά και ότι από τις αρχές του 2015 έχει στερηθεί και τον Κοινωνικό Πόρο που λάμβανε (ποσοστό επί των δημοσίων έργων), αυτό σημαίνει ότι τα μοναδικά έσοδά του είναι οι εισφορές των ίδιων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Οι σκέψεις που υπάρχουν εστιάζονται είτε στο σκέλος της αύξησης των εισφορών, είτε στο σκέλος της περικοπής των μερισμάτων. Στο δεύτερο σενάριο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες και στη μέγιστη τιμή τους, θα φτάνουν έως και το 30%. Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να παρθούν παράλληλα με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και την κατάθεσή του στη Βουλή.
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr
Η νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας – Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό
Οι προϋποθέσεις για σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας