Μέτρα 2,3 δισ. χωρίζουν Ελλάδα – δανειστές, καθώς το ρολόι της διαπραγμάτευσης κινδυνεύει να περάσει στο ‘και ένα’

Μέτρα 2,3 δισ. χωρίζουν Ελλάδα – δανειστές, καθώς το ρολόι της διαπραγμάτευσης κινδυνεύει να περάσει στο ‘και ένα’
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Καυτές πατάτες ΦΠΑ και ασφαλιστικό. Όλα όσα ενώνουν και χωρίζουν Αθήνα και θεσμούς. Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια. Στις 14:00 το κρίσιμο Eurogroup. Το θυελλώδες παρασκήνιο και το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες

Σε πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ μεταφράζεται η απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει Ελλάδα και δανειστές κι ενώ το ρολόι της διαπραγμάτευσης κοντεύει να περάσει από το «παρά ένα» στο «και ένα».

Mετά από μια νύχτα θρίλερ, ένα άκαρπο Eurogroup διάρκειας μόλις μιας ώρας την Τετάρτη και μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα πλησιάζει.

Οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, με τους δανειστές να έχουν δείξει στην ελληνική πλευρά το πιο σκληρό πρόσωπο που διαθέτουν.

Πέραν των επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ που ζητούν από την Αθήνα οι δανειστές – με πρωταγωνιστές του δράματος τους άκαμπτους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – οι πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να απορρίπτουν επίσης ορισμένα ακόμη μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ περίπου, με την αιτιολογία ότι δεν είναι βέβαιη η εισπρακτική τους απόδοση.

Παρά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπαναχωρήσει στις ασφυκτικές πιέσεις, συναινώντας στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, οι δανειστές εμφανίζονται ακόμη ανικανοποίητοι.

Παρά τα μέτρα – σοκ που πρότεινε η Ελλάδα, οι δανειστές δεν συγκινήθηκαν και εξακολουθούν να πιέζουν για ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μαχαίρι στις συντάξεις και επιπλέον φόρους στους αγρότες.

Η επόμενη πράξη του δραπραγματευτικού θρίλερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες αναμένεται να παιχτεί σήμερα.

Η προθεσμία για συμβιβασμό λήγει στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς μέχρι τότε έχουν διορία ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, προκειμένου να καταθέσουν οριστική πρόταση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 07:00 το πρωί.

Η πρόταση θα τεθεί στη συνέχεια στο τραπέζι του νέου, έκτακτου Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 14:00, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει ανάποδα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη διαμηνύσει πως το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο, εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία στο Eurogroup.

O χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως τα μέτωπα σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ παραμένουν ακόμη ανοικτά, καθώς οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής υιοθετήσει σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ και στις πρόωρες συντάξεις.

Η μεγαλύτερη αρνητική έκπληξη του διαπραγματευτικού θρίλερ της Τετάρτης ήταν, χωρίς καμία αμφιβολία, η σκληρότατη στάση του ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, την Κρ. Λαγκάρντ να απορρίπτει όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά εννέα από τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής πλευράς.

Στον αντίποδα, το ΔΝΤ επιμένει για την εφαρμογή εξαιρετικά σκληρών μέτρων.

Που συμφωνούν και που διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές

ΦΠΑ

Xωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις το ΔΝΤ διαμηνύει πως τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ θα πρέπει να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 0,74% του ΑΕΠ ή 1,34 δισ. ευρώ που προέβλεπε η πρόταση της Ελλάδας.

Mεγάλη διαφωνία εντοπίζεται και στον ΦΠΑ στην εστίαση με το ΔΝΤ να πιέζει για την αναγωγή του κλάδου στον ανώτερο συντελεστή 23% από 13% που είναι σήμερα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα κατά 640 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά πως στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% πρέπει να παραμείνουν μόνο τα νωπά τρόφιμα.

ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Το ΔΝΤ επιμένει για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και αντικατάσταση αυτής της φοροαπαλλαγής από ένα εφάπαξ ποσό που θα καλύπτει τις εισοδηματικές απώλειες των δικαιούχων.

Το μέτρο που μελετάται να τεθεί από τον Οκτώβριο σε εφαρμογή αφορά νησιώτες και επιχειρηματίες που κατοικούν ή έχουν την επαγγελματική τους έδρα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο. 

Εισφορά Αλληλεγγύης

Το ΔΝΤ ζητά κατάργηση της έκπτωσης του 30% και για τους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.

Προκαταβολή φόρου

To Ταμείο ζητά αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες, καθώς και από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρείες.

Φορολογία Νομικών Προσώπων

H πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει μικρότερη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από το 26% που ισχύει σήμερα να αυξηθεί στο 28% και όχι στο 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Αγρότες

Κατάργηση φοροαπαλλαγών σε αγροτικά καύσιμα και επιδοτήσεις.

Αμυντικές δαπάνες

Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η ελληνική πρόταση.

Ηλεκτρονικός τζόγος

Το Ταμείο δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση για την επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο (VLTs – φρουτάκια)και  την είσπραξη 35 εκατ. ευρώ το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το  2016.

Άδειες  

To ΔΝΤ απορρίπτει την ελληνική πρόταση για δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και των αδειών κινητής τηλεφωνίας για την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ έως το 2016.

Kαυτή πατάτα συντάξεις και εισφορές

Το ΔΝΤ προτείνει:

– Παρακράτηση εισφοράς «υπέρ Υγείας» στις συντάξεις 6% αντί 5% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

– Κατάργηση πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και σταδιακά έως το 2022 αντί από 1ης Οκτωβρίου και έως το 2015 που προβλέπει η ελληνική πλευρά.

– Να μην εξαιρούνται από σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62) όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά μόνον οι εργαζόμενοι με βαρέα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.

– Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος για τις αποφάσεις αποφάσεις που βγάζουν άκυρες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα