Μέτρα στήριξης: Τα δημοσιονομικά βάζουν “κόφτες” στις ενισχύσεις
Υπό τη "δαμόκλειο σπάθη" των Βρυξελλών, η κυβέρνηση άνοιξε τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από τα 80 εκατομμύρια ευρώ όμως, τα 42 αφορούν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσει… εύλογος χρόνος.
- 14 Ιανουαρίου 2022 12:36
Με κόφτες ακόμη και στις χορηγήσεις δικαιώματος για αναστολές συμβάσεων εργασίας παρουσίασε το σχέδιο ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η κυβέρνηση. Ουσιαστικά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των Βρυξελλών, αλλά και την ανάγκη για να εξυπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο για 1,4% πρωτογενές έλλειμμα άνοιξε τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει τον Ιανουάριο τις επιχειρήσεις και όσα νοικοκυριά πλήττονται με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα 42 εκ των οποίων αφορούν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που σημειωτέον, μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσει … εύλογος χρόνος.
Έτσι, αναπόφευκτα η κυβέρνηση και πάλι παραπέμπει στα όσα ήδη τρέχουν, δηλαδή στο πακέτο των 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενέργεια, μέσω κυρίως του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και στα όσα τρέχουν από πέρυσι όπως π.χ. πρόγραμμα ΓΕΓΥΡΑ Ι και ΙΙ, αποζημιώσεις για καταστροφές κτλ.
Ενδεικτικά τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας: «Ένα μέσο νοικοκυριό, όπως το δικό μου το νοικοκυριό, καταναλώνει 350 κιλοβατώρες τον μήνα. 7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και πάνω εκεί έχουμε κάνει τον υπολογισμό μας, εκεί στηρίζουμε με 42 ευρώ τον μήνα. Θα είχε μια αύξηση της τάξης των 60-65 ευρώ τον μήνα, αφαιρούμε εμείς τα 42 και έτσι έχει μια αύξηση 15 ευρώ τον μήνα. Στο σύνολο του λογαριασμού δεν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει μια ανατίμηση που να ξεπερνά ένα 15%-20% σε μηνιαία βάση», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σκρέκας.
«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου και τις επιχειρήσεις, από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της», επεσήμανε. Όπως σημείωσε, ήδη μέχρι 31/12 έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και επιπλέον άλλα 400 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα για τον Ιανουάριο θα διατεθούν για την απορρόφηση τουλάχιστον ενός μεγάλος τμήματος της εισαγόμενης αύξησης των τιμών ενέργειας η οποία φαίνεται ότι δεν θα αποκλιμακωθεί τόσο γρήγορα. Πάντως, αν κάποιος καταναλώνει περισσότερο, 600 ή 1000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.
Αντιπερισπασμός με τους μισθούς και μειώσεις φόρων
Επίσης η κυβέρνηση προτάσσει τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και προωθεί την επίσπευση της δεύτερης αύξησης στα περίπου 700 ευρώ το 2022, από 663 ευρώ.
Έτσι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης, χτες, την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει από 1η Μαΐου και όχι από τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσοστού αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.
Το ποσό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών και από την πορεία του ΑΕΠ, κατά το οποίο προηγούμενο έτος η ανάκαμψη διαμορφώθηκε κοντά στο 8% και το 2022 εκτιμάται να ανέλθει στο 4,5-5%.
Επιπλέον, έρχεται την επόμενη εβδομάδα και η αλλαγή των όρων για τις άδειες ειδικού σκοπού, ενώ έγιναν και πάλι προαναγγελίες για τις μειώσεις φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ ως αντιστάθμισμα στα δημοσιονομικά εμπόδια που υπάρχουν για να αντιμετωπίσει τα αιτήματα της αγοράς για πιο μεγάλες ενισχύσεις.
Να σημειωθεί ότι χτες ο Πρωθυπουργός εστίασε στη μείωση φόρων και της συνδεόμενη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αύξηση των εισοδημάτων. «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός
Ποιους όμως ωφελούν κυρίως οι μειώσεις φόρων;
Πάντως το πρόγραμμα μειώσεων φόρων που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ έχει κυρίως μεγάλο όφελος για τα ανώτερα στρώματα. Με βάση όσα ανέφερε, σε, νωρίτερα μιλώντας στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, η μείωση φόρων που κυρίως ευεργετεί τα ανώτερα στρώματα ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ως προς τις παρεμβάσεις της, είναι στον αντίποδα όσων κάνουν οι κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου φροντίζουν να στηρίξουν με άμεσες ενισχύσεις τα πιο αδύναμα στρώματα, που κυρίως πλήττονται από την πανδημία, την ενεργειακή ακρίβεια και τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών.
Σε δήλωσή της, επίσης, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για τα νέα μέτρα έκανε λόγο για «Κυβερνητική αδιαφορία στον αυτόματο πιλότο».
«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους επαναλαμβάνουν την αποτυχημένη συνταγή των ανεπαρκών μέτρων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Καθίστανται, δε, ακόμα πιο προβληματικές σε περιβάλλον εκτίναξης του πληθωρισμού.
Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή υποχρεώνονται, εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας, να βγάλουν τον μήνα με ελάχιστα χρήματα. Τα φορολογικά χρέη απλώς μετατίθενται για έναν μήνα και σωρεύονται χωρίς καμία ελάφρυνση. Το περιορισμένο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω ΠΔΕ επ’ ουδενί δεν εξισορροπεί το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Δύο τινά ισχύουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Είτε επαναλαμβάνει τα ίδια, αυταπατώμενη ότι θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, είτε απλώς δεν την ενδιαφέρει.
Όπως και να ‘χει, οι ευθύνες της καθημερινά διογκώνονται. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται στον αυτόματο πιλότο» τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου, την ώρα που άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης εστιάζουν το ότι η κυβέρνηση αναλώνει πόρους σε ελεγχόμενες αναθέσεις έργων τα περιθώρια που δίνει η ΕΕ για δημοσιονομικούς ελιγμούς.
Το μήνυμα των Βρυξελλών
Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι θεσμοί έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» τονίζοντας την ανάγκη για «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και σταδιακό «μάζεμα των δαπανών». «Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε» τόνισε χτες ο Πρωθυπουργός καιαναφορικά, δε, με την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, είπε: «Μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού» σημείωσε ο Πρωθυπουργός που σε μια άλλη αποστροφή του τόνισε «Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, κ. Χατζηνικολάου, είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής.
Κόφτες
Αναλυτικά το όλο πλαίσιο, πάντως, αφορά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και δεν επεκτείνεται όπως ζητούσαν φορείς και σε άλλους κλάδους με μια διευρυμένη λογική στήριξης. Είναι μια επέκταση του υφιστάμενου πακέτου με κάποιες στοχευμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, κυρίως με παρατάσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άνοιγμα της βεντάλιας για τις άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης στη «φαρέτρα» είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδοτήσεις τα οποία όμως καθυστερούν στην υλοποίηση.
Ακόμη, όμως, και στους κλάδους που μπήκαν στην περίμετρο υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και διαβαθμίσεις σε ποσοστά επί του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και της περιόδου αποζημίωσης σε σχέση με την ένταξη στο μέτρο των αναστολών. Ειδικότερα προκρίθηκε επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους
- Νυχτερινά κέντρα και Μπαρ
- Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Και βέβαια αυτό αφορά όσους δεν έχουν άλλη κύρια αποασχόληση.
Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:
- Τέχνες του θεάματος και θέατρα
- Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
- Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
- Παιδότοποι.
- Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.2):
- Εστίαση
- Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
- Ξενοδοχεία
- Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
- Κινηματογράφοι
- Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- Γυμναστήρια
- Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
- Σχολές χορού
- Φυσική ευεξία
- Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
- Καζίνο.
Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.
Η ρευστότητα
Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- Οργάνωση εκδηλώσεων
- Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
- Σχολές χορού
- Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Προϋποθέσεις εφαρμογής: Μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.
Ύψος ενίσχυσης: 8% επί του τζίρου του 2019. Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 400.000 ευρώ.
Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.
Αναστολές
Επιπλέον παρέχεται, αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή
Επίσης στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.Το κόστος εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Πάντως σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής και νέας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία. Με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Πάντως στο τραπέζι είναι μια επί πλέον έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% των κρατικών δανείων. Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 33,3% της ενίσχυσης και το 33% θα επιστρέψει το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά.
Άδειες
Επίσης σήμερα αναμένεται να γίνει η επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά στις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό η οποία αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.
Με την νέα ρύθμιση θα αλλάξει το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα και οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις