Μέτρα τώρα, συμφωνία τον Απρίλιο

Μέτρα τώρα, συμφωνία τον Απρίλιο

Δέσμευση για πρόσθετα μέτρα, θα ζητήσει σήμερα το Eurogroup από τον υπουργό οικονομικών. Ωστόσο τι θα γίνει με χρέος, QE και πλεονάσματα, δεν θα το μάθουμε πριν το τέλος Μαρτίου

Όχι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να αναμένεται η τελική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, ακόμη και αν ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος , δεσμευτεί σήμερα για πρόσθετα μέτρα για το 2019 και ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Την σκυτάλη στις καθυστερήσεις , φαίνεται ότι παίρνουν οι δανειστές, οι οποίοι ζητούν σταθερά από την αρχή του χρόνου από την Ελλάδα να δεσμευτεί για την μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις , αλλά δεν είναι καθόλου σίγουροι για το τι θα δώσουν.

Εδώ και μία εβδομάδα δεν είναι σίγουρο ούτε και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μέχρι πριν από 10 ημέρες, γνωρίζαμε ότι η διαφορά των προβλέψεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδα μεταξύ της EE και του Ταμείου, έφταναν τα 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ). Τώρα όμως το ΔΝΤ, υπόσχεται να επανεξετάσει την προβλέψεις του αν τα επίσημα στοιχεία για το κλείσιμο του 2016 επιβεβαιώσουν την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και το αίτημα – που έγινε δεκτό – για την ύπαρξη παρατηρητή στην επίσημη καταγραφή των στοιχείων του 2016 που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου με την έκθεση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας ( EDP ) που θα σταλεί στην Eurostat η οποία με την σειρά της θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στις αρχές Απριλίου.

Ανάλογα με την αναθεώρηση που θα κάνει στα δικά του στοιχεία το ΔΝΤ, θα αναπροσαρμοστεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για το 2019.

Παρά την ανάγκη της Ελλάδας να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι δανειστές και ο ίδιος ο επικεφαλής του Euro working group κ. Τόμας Βίζερ , επείγονται μόνο για να έχουν τις δεσμεύσεις της Αθήνας για τα νέα μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν καθώς η Ελλάδα δεν έχει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος της άνοιξης.

Άλλωστε , στην συμφωνία θα πρέπει να περιληφθούν και μια κοινή θέση των υπουργών οικονομικών για το χρέος, αλλά και η τελική απόφαση για το χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Στο θέμα του χρέους σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt με βάση όσα έγιναν γνωστά από την τηλεφωνική επαφή που είχαν προ ημερών η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λάγκάρντ φαίνεται ότι η συνολική λύση θα το χρέος θα οριστικοποιηθεί το 2018.

Περισσότερα αναμένεται να μάθουμε από τις κατ ιδίας επαφές που θα έχει η κ. Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Commission κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ.

Πάντως η Ελλάδα προετοιμάζεται – αν δεχθεί τα νέα μέτρα – να ζητήσει και εγγυήσεις για την όσο το δυνατό ταχύτερη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα που εκκρεμεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα το Βερολίνο εμφανίζεται άκαμπτο στην θέση του ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για μια 10ετία ενώ ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ανεπίσημα ότι μπορεί να δεχθεί και την πενταετία ενώ η Ελλάδα επιμένει ότι δεν πρέπει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει για παραπάνω από 3 χρόνια. Ένα επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο νέος στόχος για την αμέσως επόμενη περίοδο αφού θα επηρεάσει τους υπολογισμούς για την πορεία του χρέους.

Τα άλλα μέτρα του «πακέτου»

Εκτός όμως από τα πρόσθετα μέτρα του πακέτου οι υπουργοί θα ζητήσουν δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης με το πρώτο στην σειρά το εργασιακό.

Το θέμα αυτό θα είναι αφορμή για νέες υποχωρήσεις αφού οι δανειστές ζητούν αλλαγή στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων ενώ το ΔΝΤ δεν βλέπει με καλό μάτι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο που υποστηρίζει σθεναρά το υπουργείο εργασίας

Τα υπόλοιπα θέματα που θα δοθεί βαρύτητα είναι :

 – Το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού των 700 εκ ευρώ που βλέπουν ακόμη οι θεσμοί για το 2018

– Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση κατά 25% του ΑΔΜΗΕ

– Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για το εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις μαζί με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου

– Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

 -Η σύσταση , διορισμός ΔΣ και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων HCAP

 – Η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών

– Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.

– Η εκπλήρωση του συνόλου των παρατηρήσεων από τις εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ .

Σε κάθε περίπτωση η ευχή που έδωσαν οι πιλότοι του αεροπλάνου που μετέφερε τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του κ. Γιώργο Χουλιαράκη χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες για «καλή επιτυχία» ταίριαζε απόλυτα στην περίσταση.

(πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα