Μια Ελληνίδα στο επιτελείο της Audi
Μια Ελληνίδα, μητέρα τριών παιδιών, σε μία από τις σημαντικότερες θέσεις που κατέχουν γυναίκες στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- 03 Ιουλίου 2007 13:22
Είναι 38 ετών, έγγαμη, μητέρα τριών μικρών παιδιών, κατάγεται από τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και το επάγγελμα του πατέρα της είναι οικοδόμος. Μετά το σχολείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να σπουδάσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνέχιζε να εργάζεται στα χωράφια της οικογένειας της, όπως το έκανε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν μαθήτρια.
Η επιλογή αυτή, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οδήγησε την Ευστρατία Ζαφειρίου, 18 χρόνια αργότερα, σε μία από τις σημαντικότερες θέσεις που κατέχουν στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία γυναίκες, καθώς το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος έρευνας – αγοράς της Audi, που εδρεύει στο Ίνγκλοσταντ της Βαυαρίας.
Το αρχικό επάγγελμα της Ευστρατίας Ζαφειρίου είναι μηχανολόγος. Κάτι που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα ενός δασκάλου της στο λύκειο, ο οποίος της είχε επισημάνει ότι «μπορείς να τα κάνεις όλα, ακόμα και μάρκετινγκ». Το 1992 πήρε μια υποτροφία ενός εξαμήνου για το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Όταν τελείωσε, όμως, αποφάσισε να μη φύγει. Έμεινε εκεί και έγραψε τη διδακτορική διατριβή της στον τομέα “Θερμοδυναμική και Στροβιλομηχανές”.
Όταν τελείωσε με το διδακτορικό της, το 1998 υπέβαλε αιτήσεις πρόσληψης σε επιχειρήσεις και σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, ακόμα και στα ΤΕΙ Κοζάνης. Την απέρριψαν από παντού. Στη Γερμανία, όμως, τη δέχτηκαν η BMW, η Mercedes, η Opel, όλες οι μεγάλες εταιρίες. Τελικά, εκείνη επέλεξε τη Volkswagen (VW). Τα επόμενα δυόμισι χρόνια εργαζόταν στην ομάδα που κατασκεύασε τη δωδεκακύλινδρη μηχανή του μοντέλου «Φαίδων».
Συγχρόνως, εκπροσωπούσε τη VW στις Βρυξέλλες, σε επιτροπές της ΕΕ, οι οποίες ασχολούνται με την προώθηση της έρευνας. Το 2002 η Ευστρατία Ζαφειρίου αλλάζει από τη μητρική εταιρία, στη θυγατρική, δηλαδή από τη VW στην Audi. Εκεί, πολύ σύντομα έγινε βοηθός του τότε επικεφαλής της Audi και νυν προέδρου της VW Μάρτιν Βίντερκορν, τον οποίο ακολουθούσε, όπου και αν πήγαινε. Ορισμένες φορές, έπαιρνε μαζί της κι ένα από τα μικρά παιδιά της.
Δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε το σημερινό της πόστο ως διευθύντρια του τμήματος έρευνας αγοράς, το οποίο και επέλεξε μόνη της. Μόνη της επέλεξε να σπουδάσει και να γίνει μηχανικός, να κάνει καριέρα, να γίνει μάνατζερ, να παντρευτεί, να αποκτήσει τρία παιδιά. Δε βρέθηκε ποτέ μπροστά στο δίλημμα ή καριέρα ή οικογένεια. «Για μένα», είπε στη «ΝΒ» η κ. Ζαφειρίου, «δεν υπάρχουν, γενικώς, στη ζωή διαζευκτικά “ή”, υπάρχουν “και”. Δηλαδή, μπορείς να είσαι και γυναίκα και μηχανικός και μητέρα, και να παίζεις τένις και να κάνεις μουσική και τα πάντα».
Αυτή η στάση ζωής έχει, όμως, το τίμημά της: δεν έχει ποτέ χρόνο για τον εαυτό της, διότι εργάζεται πολλές ώρες και τον όποιο ελεύθερό της χρόνο τον αφιερώνει στα παιδιά της. «Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνω αλλά το ξέρω. Το κάνω εκούσια και ξέρω πολύ καλά ότι αυτό είναι κάτι που θα με συνοδεύει στη ζωή μου. Το κάνω, όμως, με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και πιστεύω ότι είμαι καλή μητέρα, επειδή είμαι καλή στη δουλειά μου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε συνέδρια, σε συνεντεύξεις, στα σεμινάρια που οργανώνει η ίδια στην εταιρία της, αλλά και παλαιότερα, ως μέλος του προεδρείου του Συνδέσμου Γυναικών Μηχανολόγων της Γερμανίας, η Ευστρατία Ζαφειρίου υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα της προώθησης γυναικείων στελεχών. Μάλιστα, τα επιχειρήματα που προβάλλει και επαναλαμβάνει έχουν μια διαύγεια, την οποία σπάνια συναντά κάποιος.
Για παράδειγμα, όταν αναπτύσσει το θέμα «γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας;», υπογραμμίζει πως ο λόγος είναι απλός: «Το προϊόν θα το αγοράσουν αργότερα καταναλωτές άνδρες και γυναίκες. Αν όμως η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται μόνον από άνδρες, τότε δεν είναι δυνατόν, αργότερα, η πώλησή τους να είναι τόσο καλή, διότι αυτή εξαρτάται και από τα δύο φύλα».
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι οι απόψεις που διατυπώνει η Ευστρατία Ζαφειρίου την έχουν καταστήσει παγκοσμίως γνωστή ως γυναίκα – παράδειγμα, καθώς δημοσιεύονται ακόμη και σε βιβλία, τα οποία παρουσιάζουν πρότυπα γυναικών, οι οποίες έχουν εξουσία στα χέρια τους, γυναίκες που πρωτοστατούν στον επαγγελματικό τους τομέα.
(Πηγή: ΑΠΕ)