Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 ζητά το ΔΝΤ

Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 ζητά το ΔΝΤ

Οριστική έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων βλέπει για το επόμενο καλοκαίρι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τονίζοντας ότι το Ταμείο συνεχίζει να αναμένει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της από τους Ευρωπαίους δανειστές της

Την διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ραϊς.

Τόνισε ότι το θέμα των μεταρρυθμίσεων έχει κλείσει, αλλά μένει ακόμη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, για το οποίο το Ταμείο έδωσε περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας μας .

Απαντώντας σε ερώτηση του μεγαλοεπενδυτή ομολόγων οικονομολόγου Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σχετικά με ένα ενδεχόμενο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, έκανε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος αποκλείοντας ένα τέταρτο πρόγραμμα.

“Το ελληνικό πρόγραμμα είναι προσποιήσου ότι τελειώνει και συνέχισε (extend and pretend), απάντησε χαρακτηριστικά” .

Ο κ. Ραϊς είπε ότι η λύση που δόθηκε στο τελευταίο Eurogroup είναι συμβατή με τους κανονισμούς του Ταμείου και αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία ότι το ΔΝΤ συμβιβάστηκε για να εξυπηρετήσει πολιτικά τον κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε . Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η λύση της κατ αρχήν έγκρισης προγράμματος με την Ελλάδα ήταν η δεύτερη καλύτερη μετά την πλήρη συμφωνία με δεδομένο ότι η συμφωνία:» διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, βοηθά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς αποφεύγεται κρίση πληρωμών το καλοκαίρι, ενώ διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία για τη περαιτέρω ρύθμιση του χρέους».

Θύμισε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είπε αμέσως ότι το Ταμείο διατηρεί την προσέγγιση των δυο σκελών (μεταρρυθμίσεις-χρέος). Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση.

Τέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας του «επί της αρχής». Θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες καθόλου.

Όπως είπε ο κ. Ραϊς το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, ενώ η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την λήψη των μέτρων για το χρέος που θα επιβεβαιωθεί από την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα γίνει από το ΔΝΤ.

Αποκάλυψε ακόμα ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί στην Ελλάδα, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η ημερομηνία θα προσδιοριστεί με βάσει το πρόγραμμα και των δύο.

(Φωτογραφία: Stefan Rousseau/Pool via AP, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα