Μήνυμα αναβάθμισης από τις αγορές

Μήνυμα αναβάθμισης από τις αγορές
Από το κτίριο της αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Moody's AP

Αξιολόγηση και χρέος τα κλειδιά για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Τι αναφέρουν τρεις Οίκοι αξιολόγησης

Οι τρεις ξένοι Οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, και Standard & Poor’s με αποκλειστικές τους συνεντεύξεις στην Ημερησία και το Έθνος της Κυριακής, αποκαλύπτουν τις σκέψεις των ξένων αγορών για την Ελλάδα. Οι Οίκοι τηρούν στάση αναμονής για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, λίγους μήνες πριν γίνει το μεγάλο βήμα εξόδου της χώρα από τα μνημόνια, περίπου οκτώ χρόνια μετά την υπαγωγή σε αυτά, με τους πολιτικούς, εντός και εκτός Ελλάδος να διάκεινται θετικά σε μια καθαρή έξοδο. 

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν “game changers””, να γυρίσουν δηλαδή το παιχνίδι για την Ελλάδα στο τερέν των διεθνών αγορών και των επενδυτών, είναι μια ομαλή και άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και κυρίως ξεκάθαρες αποφάσεις από το eurogroup για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Αναμένουν νέα εκδοτική δραστηριότητα τον επόμενο χρόνο για τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια. Οι Οίκοι, υπογραμμίζουν την ανάγκη σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, με την S&P να εκτιμά πάντως πως δεν διαφαίνεται κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα