ΜμΕ: “Πυρά” για τα υπερπλεονάσματα – Σήμα για μέτρα
Διαβάζεται σε 4'
Μαζί με τους μισθωτούς, που υπερφορολογούνται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το βασικό πυλώνα απασχόλησης, ζητούν μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση, ειδικά με αιχμή τα ρυθμιστικά βάρη
- 25 Απριλίου 2025 07:58
Μετά τις ανακοινώσεις για το εαρινό πακέτο στήριξης, δεν λείπουν τα “καμπανάκια” από τους μικρομεσαίους που, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους έχουν “σηκώσει” στις πλάτες τους το βάρος των υπερπλεονασμάτων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την απειλή της “συγκέντρωσης” προς όφελος των “μεγάλων”.
Πλέον μαζί με τους μισθωτούς, που υπερφορολογούνται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το βασικό πυλώνα απασχόλησης, ζητούν μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση, ειδικά με αιχμή τα ρυθμιστικά βάρη.
Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του, χθες, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) αναγνώρισε, μεν, την κοινωνική στόχευση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, αλλά έκανε λόγο για πλήρη απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι που όπως είπε ο ΕΣΠ “εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς.”
“Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς αναγνωρίζει την κοινωνική στόχευση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, που αφορούν στην οικονομική στήριξη ευάλωτων ομάδων, με αφορμή την υπεραπόδοση των δημόσιων εσόδων” αναφέρει σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι:
“Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πολίτες που δοκιμάζονται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης δικαιούνται ανάσες αξιοπρέπειας. Ωστόσο, η πλήρης απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς.
Οι έμποροι του Πειραιά και ολόκληρης της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς υψηλότατων λειτουργικών εξόδων, περιορισμένης ρευστότητας, αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων και διαρκούς αβεβαιότητας. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον προβλεπόμενο στόχο, σημαίνει επί της ουσίας υπερφορολόγηση, την οποία αποδεδειγμένα επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η μεσαία τάξη και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ζητούν επιδόματα. Ζητούν δικαιοσύνη, σταθερότητα και προοπτική” τονίζει ο ΕΣΠ.
Μέτρα
Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς “καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τη στάση της απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις”:
- Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά διατροφής, για την τόνωση της κατανάλωσης και τη στήριξη του οικογενειακού διαθέσιμου εισοδήματος
- Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για εκείνες με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των μικρομεσαίων επαγγελματιών.
- Κατοχύρωση εκπιπτόμενων δαπανών για όλα τα έξοδα λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων, χωρίς ασάφειες και περιορισμούς.
- Επιδότηση επαγγελματικών ενοικίων, όπως αντιστοίχως προβλέφθηκε για την κατοικία.
- Πρόγραμμα αποκλιμάκωσης εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μειωθεί το βάρος της απασχόλησης.
- Ενεργοποίηση μηχανισμών μικροχρηματοδότησης χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, για πραγματική πρόσβαση στη ρευστότητα.
- Στοχευμένα προγράμματα αποκλειστικά για δράσεις ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων.
Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αίτημα ενός κλάδου, είναι εθνικό ζήτημα που αφορά την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θα συνεχίσει να διεκδικεί με θεσμική ευθύνη και τεκμηριωμένο λόγο, αυτό που αναλογεί στον εμπορικό κόσμο: μια θέση στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας” αναφέρει η ανακοίνωση.
Φορολογία
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, το 56% των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και ατομικών επιχειρήσεων φορολογήθηκε με τα τεκμήρια και κατέβαλε επιπλέον φόρο σε σχέση αυτόν που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα, ύψους 470 εκ. ευρώ
Την ίδια ώρα το 44% που φορολογήθηκε βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων εμφάνισε αυξημένα κέρδη σε σχέση με την προηγούμενο έτος που κατά μέσον όρο κυμάνθηκαν στα 4.500 ευρώ ανά δήλωση και συνολικά στα 1,13 δις. ευρώ.
Από το σύνολο των φορολογούμενων με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το 34,45% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ το 2023 (έναντι 64,15% το 2022).
Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των ατομικών επιχειρήσεων που δήλωσε εισόδημα μεταξύ 10.000 έως 15.000 ευρώ, για το 2023, ανήλθε στο 36,24% επί του συνόλου των επιχειρήσεων αυτών, έναντι ποσοστού 11.99% για το 2022.
Σε απόλυτα νούμερα, το 2023, 247.765 ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν εισόδημα από 10 έως 15.000 ευρώ, έναντι 51.277 το 2022. Σημειώνεται ότι αμφισβήτηση τεκμηρίου μέσω της διαδικασίας του ελέγχου ζήτησαν 4.592 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις