Μον αμί Μοσκοβισί: Ο Επίτροπος στηρίζει για ‘κόφτη’- χρέος

Μον αμί Μοσκοβισί: Ο Επίτροπος στηρίζει για ‘κόφτη’- χρέος
Συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ο Γάλλος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι απόψε μπορεί να υπάρξει μία συνολική συμφωνία αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, αν και παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως τα κράτη- μέλη και όχι την Κομισιόν

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα.

“Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν”, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε ότι αναμένει την αναγνώριση από το Eurogroup των πολύ σημαντικών προσπαθειών της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.

“Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά κομμάτια μίας μείζονος μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Χαρακτήρισε, δε, την ψήφιση αυτών των μέτρων θαρραλέα αλλά αναγκαία για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ψηφίστηκε χθες, απάντησε πως δεν είναι μία «πολλοστή μεταρρύθμισή του», αλλά μία «πραγματική μεταρρύθμιση» που διατηρεί την προστασία των «ευάλωτων» ομάδων, αλλά παράλληλα φέρνει το ασφαλιστικό σύστημα την Ελλάδα «στο επίπεδο των εταίρων της».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο Επίτροπος παραδέχθηκε ότι είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη μέλη. Τόνισε όμως ότι χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή και ανέφερε πως η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. “Ακόμα και αν δε ληφθούν σήμερα αποφάσεις, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα” επεσήμανε.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για το ελληνικό χρέος παραδέχθηκε άλλωστε και ο Ντομπρόφσκις. Η Κομισιόν ωστόσο πιέζει όπως είναι σαφές τα κράτη μέλη προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας και μία ανοιχτή κόντρα με το Βερολίνο, όπου ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε έχει επίσης να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες που βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν ένα λίγο πιο “αριστερό” προφίλ στους ψηφοφόρους τους με αφορμή την Ελλάδα. ‘Ομως ο Σόμπλε και το ΔΝΤ παραμένουν οι δυο παίκτες κλειδιά σε ένα παιχνίδι που συνεχίζεται και απόψε στο Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα