Μόνο το 30% του ελληνικού οίνου δηλώνεται
Αποκαλύψεις του Στέλιου Μπουτάρη με αφορμή «Τα ΒορΟινά» στην Αθήνα. Τι τόνισε για το ελληνικό κρασί και τις προοπτικές του.
- 30 Ιανουαρίου 2019 17:55
Η Ενωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», έρχονται για ακόμη μια φορά, 15η συνεχή χρονιά, μάλιστα, στην Αθήνα, προκειμένου να μυήσουν το κοινό στις νέες, αλλά και τις παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, στην Πλατεία Συντάγματος.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο Στέλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της Ενωσης, είπε πολλά και σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, τα επισκέψιμα οινοποιεία στη Β. Ελλάδα είναι μόλις 8, σε σύνολο 40 και στόχος της Ενωσης είναι να αποκτήσουν σήμα ακόμα περισσότερα, αλλά και να εγγραφούν περισσότερα μέλη.
Επίσης, η Ενωση αναζητά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το χώρο που θα στεγαστεί το «σπίτι του κρασιού» στη Β. Ελλάδα, ενώ εντός του 2019 η Ενωση θα μετονομαστεί σε Ενωση Μακεδονία – Θράκη – Ηπειρος. Για τις νέες φυτεύσεις, η Ελλάδα δικαιούται να φυτεύει κάθε χρόνο 6.000 στρέμματα, ωστόσο ι αιτήσεις αγγίζουν τα 30.000 στρέμματα.
Πάντως, οι επιδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ευνοούν την καλλιέργεια όλης της διαθέσιμης νέας έκτασης, καθώς με τα προγράμματα επιδοτούνται νέοι και μικροί καλλιεργητές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις εκτάσεις τους. Κάποιος που έχει, για παράδειγμα 2 στρέμματα, μπορεί να τα κάνει 4, αλλά για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση απαιτούνται τουλάχιστον 20-30 στρέμματα αμπελώνα.
Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα, είναι ότι στην Ελλάδα δηλώνεται το 30% της παραγωγής οίνου, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύ σε εκτάσεις. Κι ακόμη, με την κατανάλωση του οίνου να έχει αυξηθεί στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης, μολονότι έχει μειωθεί το οικογενειακό εξοδολόγιο.
Στα σούπερ μάρκετ τα ποιοτικά κρασιά αυξάνουν τις πωλήσεις τους κι εκεί στρέφεται πρώτα το καταναλωτικό κοινό και έπειτα στις κάβες. Το εμφιαλωμένο κρασί γνωρίζει άνοδο και λόγω της κατανάλωσης από τα ξενοδοχεία της χώρα μας, με την αύξηση του τουρισμού. Πάντως, επειδή ανεβαίνει το εισαγόμενο κρασί, ειδικά το ροζέ, για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός χρειάζεται ένα κρασί καλό και προσιτό για το μέσο Ελληνα καταναλωτή, με τιμή κοντά στα 3,45 ευρώ το λίτρο.
Καταλήγοντας, εκπονείται από την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στρατηγικό σχέδιο για την Ελληνική Αμπελουργία 2030, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμοι αμπελουργοί και οινοποιοί. Οσον αφορά στα «ΒορΟινά», στα τραπέζια των οινοποιών της εκδήλωσης, όλος ο πλούτος της Βόρειας Ελλάδας από τα αμπελοτόπια απ’ όπου προέρχονται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες της χώρας, γηγενείς και διεθνείς.
Οίνοι και αποστάγματα που αποτέλεσαν πρότυπα, δημιούργησαν στυλ και καθόρισαν την πορεία του ελληνικού οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οίνοι λευκοί, orange, ροζέ, ερυθροί, αφρώδεις, ημιαφρώδεις, ξηροί, ημίξηροι, γλυκείς αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα, διπλής απόσταξης και παλαιωμένα.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δυναμική όλων των μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», από τα 25 συνολικά τραπέζια των οινοποιείων στα ΒορΟινά, δοκιμάζοντας νέες ετικέτες, πειραματικά κρασιά, φρέσκα και παλαιών εσοδειών, του τρύγου του 2018 αλλά και όσα από τις προηγούμενες χρονιές έχουν μόλις κυκλοφορήσει.