“Μοντέλο Δυτικής Αττικής” για το κλειστό λιανεμπόριο σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη
Έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, ανακοινώνει η κυβέρνηση για τις περιοχές όπου δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο.
- 05 Απριλίου 2021 09:00
Το μοντέλο που ακολουθήθηκε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων για τη στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων στις περιοχές της Δυτικής Αττικης, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ακολουθηθεί και τώρα για την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη όπου από σήμερα έχει μπει «απαγορευτικό» στο λιανεμπόριο.
Βέβαια λόγω και του εύρους που έχει αυτό το lockdown τόσο σε χωρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αριθμού επιχειρήσεων αναμένονται σχετικές προσαρμογές. ‘Έτσι εξετάζεται πέρα από το οικονομικό βοήθημα σε μετρητά πέριξ του επιπέδου των 2000 ευρώ, (μεσοσταθνική εκτίμηση ανά επιχείρηση) ειδικό πρόγραμμα για τις επιταγές που παραμένουν παγωμένες και απειλούν όταν θα σταματήσουν οι σχετικές προβλέψεις να σκάσουν οδηγώντας σε τσουνάμι χρεοκοπιών πολλές επιχειρήσεις και προμηθευτές. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους προμηθευτές που τροφοδοτούν το λιανεμπόριο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο της εκεί αγοράς προσθέτει επιπλέον πρόβλημα.
Να σημειωθεί 1.782 επιχειρήσεις, κάθε νομικής μορφής με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ το λιανικό εμπόριο, από το σύνολο των 6.428 εγγεγραμμένων επιχειρήσεων Γ.Ε.ΜΗ με νομοθετική παρέμβαση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την έκτακτη επιδότηση 3000 στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Δυτικής Αττικής πριν λίγους μήνες. Το πρόγραμμα ήταν μέσω ΕΣΠΑ και έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από την ΕΕ όπως προβλέπεται από τον κανόνα των κρατικών ενισχύσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και τώρα.
Αυτό βέβαια θα προστεθεί στα ήδη υφιστάμενα μέτρα για τα ενοίκια, τις αναστολές το πάγωμα καταβολών ρυθμίσεων φόρων κτλ.
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε ο κ. Πέτσας ότι, «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στη Δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων».
«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο κ. Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι το click away».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας έχουμε την ίδια άποψη, δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα τώρα και στην εστίαση αργότερα, μπορούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα». «Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω» συνέχισε, «είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλο αυτό που ζούμε, αν ο καθένας δεν έχει ατομική ευθύνη».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις