Moody’s: Θετική η πώληση ‘κόκκινων δανείων’ της Alpha Bank

Moody’s: Θετική η πώληση ‘κόκκινων δανείων’ της Alpha Bank
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η πώληση αυτή, που είναι η μεγαλύτερη του είδους αυτού στην Ελλάδα

Την περασμένη Τρίτη, η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο B2Holding, που είναι κορυφαίος εξειδικευμένος στο ευρωπαϊκό χρέος, για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανεξασφάλιστων δανείων λιανικής ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Η πώληση αυτή είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) της Alpha Bank, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επειδή μειώνει το συνολικό ανεξόφλητο ύψος κεφαλαίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ και βοηθά στην επίτευξη του στόχου της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Η πώληση αυτή, που είναι η μεγαλύτερη του είδους αυτού στην Ελλάδα, μαζί με άλλες μικρότερες πωλήσεις από την τράπεζα, προοιωνίζεται μεγαλύτερες μελλοντικές πωλήσεις NPE για τη μείωση του υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων της τράπεζας, σημειώνει ο οίκος. Από τα 3,7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανεξασφάλιστων δανείων, που πωλήθηκαν στη B2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αποτελούν το συνολικό ανεξόφλητο ύψος κεφαλαίου, αλλά μόνο τα 900 εκατ. ευρώ βρίσκονται στον ισολογισμό της Alpha Bank. Αν και η τιμή πώλησης των δανείων αυτών ανέρχεται σε περίπου 4,5% του συνολικού ποσού του κεφαλαίου, στα 90 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank αναμένει ότι η συναλλαγή θα επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή της βάση, επειδή για τα προβληματικά δάνεια 900 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στον ισολογισμό της έχει ήδη σχηματίσει υψηλές προβλέψεις, σημειώνει ο οίκος.

Η διαχείριση των NPEs θα παραμείνει στην εταιρεία CEPAL HELLAS FINANCIAL SERVICES , που είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με άδεια διαχείρισης NPE και στην οποία η Alpha Bank κατέχει το 43%. Έτσι, σημειώνει ο οίκος, η Alpha Bank θα ωφεληθεί στο μέλλον, από τις όποιες ανακτήσεις των προβληματικών δανείων, με τα τέλη και τις προμήθειες που θα πληρώνει η B2Holding στη CEPAL. Η συμφωνία αυτή, επίσης, θα βοηθήσει την τράπεζα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των NPEs της στην Ελλάδα κατά 5,8 δισ. ευρώ με ρευστοποιήσεις ενεχύρων και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη δέσμευσή της προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα