Μοσκοβισί: Άνοιξε ο δρόμος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

default image

"Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους" αναφέρει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Οικονομικών Υποθέσεων σχολιάζοντας την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω”.

Υποδεχόμενος την επιστολή Τσακαλώτου, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε γράψει στο Twitter:

“Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για τον ESM, προκειμένου να προχωρήσει με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Έλαβα μία επιστολή από τον Έλληνα ομόλογο μου που επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις του στις προηγούμενες συμφωνίες. Τα σημερινά βήματα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε σε έναν θετικό δρόμο για την Ελλάδα”.

Το Σάββατο άλλωστε, κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την ικανοποίηση της Αθήνας για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχολίασαν χαρακτηριστικά πως “το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές”.

Επιτιθέμενοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, συμπλήρωναν πως “ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών”.

Όσο για το ίδιο το περιεχόμενο της επιστολής, από την κυβέρνηση διευκρινίζεται ότι:

– Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

“Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) -γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών-, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει -η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις”, καταλήγουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα