Μοσκοβισί: Ήμουν πάντα αντίθετος με τις μειώσεις των συντάξεων
Η Επιτροπή ήταν πάντα αντίθετη στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δήλωσε σήμερα το πρωί ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνοντας την ικανοποίηση του για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού.
- 04 Δεκεμβρίου 2018 12:15
Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για την Ελλάδα παρότι δεν ήταν επίσημο θέμα της συνόδου.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την ικανοποίησή του για την τελική έκβαση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Eurogroup δεν έφερε αντίρρηση στην κατάργηση των προνομοθετημένων περικοπών και ο Π. Μοσκοβισί τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων κατά 14%». Όπως είπε, η Κομισιόν πάντα ήταν της άποψης πως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες. Κατά τα λοιπά, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος θα επιτευχθεί, τονίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «άλλη μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, η οποία προχωράει μπροστά, κάνοντας βήματα προς την κανονικότητα».
Τέλος, με δυο φράσεις ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αφού δήλωσε τη ικανοποίηση του για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας τόνισε ότι οι επόμενες βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα θα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχεία: «Το ζητούμενο είναι πολύ καθαρό: Ενίσχυση της ανάπτυξης με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων» είπε.
Σεντένο: Τέσσερα τα βήματα για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αφού υπογράμμισε την εκτίμηση του συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα ικανοποιηθεί το 2019, ανέφερε πως αυτό το οποίο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Όπως είπε από τα συμπεράσματα της πρώτης έκθεσης για την Ελλάδα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες
- Την καλύτερη εφαρμογή και προσαρμογή του νόμου Κατσέλη Σταθάκη ώστε να μειώνονται ταχύτερα τα κόκκινα δάνεια
- Την προώθηση των αλλαγών στις αγορές εργασίας και προϊόντων
- Την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων ειδικά εμβληματικών όπως αυτή του Ελληνικού .
Τόνισε ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στην δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδα σε καθεστώς εποπτείας που θα γίνει τον Ιανουάριο.