Μοσκοβισί: Ήρθε το τέλος της λιτότητας

Μοσκοβισί: Ήρθε το τέλος της λιτότητας
Ήρθε το τέλος της λιτότητας σύμφωνα με τον Μοσκοβισί AP

Ιστορική ημέρα χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος ο Επίτροπος Οικονομικών, κάνοντας όμως και λόγο για λάθη: “Αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε, πίσω από κλειστές πόρτες, τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων” είπε και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Μια «ιστορική μέρα» που σηματοδοτεί «το τέλος των οχτώ ετών που ήταν εξαιρετικά επώδυνα για τον ελληνικό λαό και βαθιά αποσταθεροποιητικά για την Ευρωζώνη» κάνει λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης του. Όπως λέει, η επόμενη περίοδος δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα, αλλά μια συνέχιση της υποστήριξης της Κομισιόν προς την Ελλάδα. Επίσης, επισημαίνει ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό και πιο «διαφανές».

«Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πολλά: πολλοί πολιτικοί, Έλληνες και Ευρωπαίοι, φέρουν κάποια ευθύνη και θα δεχθώ το μερίδιό μου. Αλλά πολλοί από εμάς έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Συμμετείχα επίμονα αυτήν τη μάχη, μερικές φορές μόνος ή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Eurogroup. Και είμαι υπερήφανος που είμαι συνεπής σε αυτή την επιδίωξη», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

«Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και βαθιά αποσταθεροποιητικά για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα», υπογραμμίζει στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Είναι σαφές ότι η καθημερινή πραγματικότητα παραμένει δύσκολη. Ο χρόνος της λιτότητας έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου για τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Η μείωση του δημόσιου χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι κυριότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης», παραδέχεται.

«Στην αρχή της ελληνικής κρίσης δεν είχαμε ούτε την ικανότητα, ούτε τα εργαλεία, πόσο μάλλον τον πολιτικό πολιτισμό, να διαχειριστούμε την κατάσταση. Επίσης υποτιμήσαμε τη βαθιά κρίση που αντιμετώπιζε το ελληνικό κράτος και η οικονομία. Και φυσικά, η ad hoc τρόικα των θεσμών με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, προτεραιότητες και περιορισμούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη ομοφωνίας στο Eurogroup, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν και να υποβαθμίζονται εν μέρει οι συμφωνίες», εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την μεγάλη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

«Χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει, ίσως για δεκαετίες. Το κόστος και οι συνέπειες αυτής της κατάρρευσης σε άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν στην Ελλάδα. Όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν συρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, προς την ελληνική άβυσσο. Βγαίνουμε από αυτή την εμπειρία συλλογικά ισχυρότεροι», είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

«Ενώ οι επίσημοι (σ.σ. οι επικεφαλής των θεσμών) είχαν σημαντική επιρροή στη διαδικασία, ενήργησαν με την εντολή που δόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι έλαβαν τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, η ίδια η Ευρωομάδα ως συλλογικό όργανο δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο. Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε, πίσω από κλειστές πόρτες, τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιέγραψα αυτήν την κατάσταση ως δημοκρατικό σκάνδαλο: όχι επειδή οι υπουργοί ενήργησαν με κακή βούληση, αλλά επειδή συχνά δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι ή δεν είχαν ακριβή εντολή από τα εθνικά κοινοβούλιά τους. Από αυτό προκύπτει σαφές μάθημα: το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό, πιο διαφανής και να ελέγχεται καλύτερα».

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη σωστή θέση της στη ζώνη του ευρώ και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, παραμένοντας όμως σύμμαχος της Ελλάδας. Η παρακολούθηση που θα διεξαχθεί δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα που αποκρύπτεται: δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα, πρόκειται για την ενίσχυση της υποστήριξης όλων των εταίρων για την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός σταθερού μέλλοντος για τη χώρα. Για τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι η εξασφάλιση ότι η Ελλάδα σέβεται τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», εξηγεί ο Επίτροπος.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την εμβάθυνσή της και να σκεφτεί τις επόμενες κρίσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα προκύψουν. Πρέπει να προλαμβάνουμε, αντί να περιμένουμε μέχρι να βρισκόμαστε στην άκρη της αβύσσου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της προς αυτή την κατεύθυνση: ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα έχουν τη σοφία να προσβλέπουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα