Μπορεί η Όμικρον να σταματήσει και πάλι τα ταξίδια;

Μπορεί η Όμικρον να σταματήσει και πάλι τα ταξίδια;
(AP/Matt Dunham)

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να απέχουν λιγότερο από ένα μήνα, οι χώρες αναγκάζονται και πάλι τα βάλουν περιορισμούς στα ταξίδια.

Η παράλλαξη Όμικρον της COVID-19 απλώνεται σα σκιά πάνω από την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία, που «κρατά την ανάσα της» καθώς ο φόβος, η αβεβαιότητα και οι νέοι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη στα σύνορα τους, απειλούν και πάλι την πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη της.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για το 3ο τρίμηνο του έτους έδειξαν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ήταν μειωμένες κατά 64% σε σχέση με το 2019, όμως η Ευρώπη τα πήγε καλύτερα από όλους, με την μείωση να ισορροπεί στο 53%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να παραμείνουν 70% έως 75% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2021, παρόμοια μείωση με το 2020. Τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 700-800 δισ. δολάρια το 2021, λίγο αυξημένα σε σχέση με το 2020, αλλά λιγότερο από τα μισά που καταγράφηκαν το 2019 και είχαν ανέλθει σε 1,7 τρισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις και οι τάσεις για τα εσωτερικά και διεθνή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες για το επόμενο έτος, με την νέα μετάλλαξη όμως να παγώνει τα πάντα.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΠΟΤ έδειξε ότι 20 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας το 98% όλων των προορισμών έχουν κάποιο είδος ταξιδιωτικού περιορισμού, με ένα στους πέντε προορισμούς να συνεχίζει να έχει τα σύνορά του εντελώς κλειστά.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ταξιδιωτικών Περιορισμών, 46 προορισμοί (21% όλων των προορισμών παγκοσμίως) έχουν αυτή τη στιγμή τα σύνορά τους εντελώς κλειστά για τους τουρίστες. Από αυτούς, 26 προορισμοί έχουν κλείσει τελείως τα σύνορά τους τουλάχιστον από τα τέλη Απριλίου 2020.

Άλλοι 55 (25% όλων των παγκόσμιων προορισμών) συνεχίζουν να έχουν μερικώς κλειστά τα σύνορά τους για τον διεθνή τουρισμό και 112 προορισμοί (52% του συνόλου προορισμοί) απαιτούν από τους διεθνείς τουρίστες να παρουσιάσουν αρνητικά τεστ PCR ή αντιγόνου κατά την άφιξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 20 προορισμοί (9% όλων των προορισμών) δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες που ταξιδεύουν για τουρισμό.

Η Ασία και ο Ειρηνικός παραμένουν οι περιοχές με τους περισσότερους περιορισμούς, με το 65% από αυτούς να είναι εντελώς κλειστοί. Συγκριτικά, η Ευρώπη είναι η πιο ανοιχτή περιοχή στον κόσμο για τους ξένους τουρίστες.

Ραγδαίες εξελίξεις

Η καταγραφή αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ανατρέπεται σχεδόν κάθε ώρα, αφού νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μελετώνται και επιβάλλονται από όλες τις χώρες του κόσμου.

Και ενώ οι λεπτομέρειες που αφορούν στην νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ακόμα οριστικές και θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες ακόμα μέχρι να υπάρχει καθαρή εικόνα, η ανησυχία για τα ταξίδια, κυρίως της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, είναι μεγάλη.

Ο βαριά μεταλλαγμένος ιός εμφανίζεται συνεχώς σε νέες χώρες, που έχουν ήδη έτοιμα σενάρια και νέους περιορισμούς για τα σύνορα τους. Μέχρι χτες (Τρίτη 30/11), η παραλλαγή είχε κάνει την εμφάνιση της σε 10 χώρες της Ευρώπης, από τις 19 σε όλο τον κόσμο.

Το ένα κρούσμα που εμφανίστηκε στο Ισραήλ οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να κλείσει την Δευτέρα τα σύνορα της σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες. Πολλές άλλες χώρες δεν δέχονται ταξιδιώτες από τις χώρες της Νοτίου Αφρικής, όπως όλες που ανήκουν στην ΕΕ, οι ΗΠΑ, κ.α. ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τους ζητά να τεθούν σε καραντίνα με δικά τους έξοδα.

Η Κίνα παραμένει ουσιαστικά κλειστή και επιτρέπει ελάχιστο αριθμό ξένων ταξιδιωτών να εισέρχονται στη χώρα. Στην Αυστραλία για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα προσγειώνονται ή απογειώνονται πτήσεις από αυτές τις χώρες, ενώ απαγόρευσε την είσοδο σε αλλοδαπούς με ιστορικό ταξιδιού σε αυτούς τους προορισμούς τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Οι απαγορεύσεις δεν αφορούν βέβαια μόνο τις χώρες της Νότιας Αφρικής, αφού παράδειγμα οι Φιλιππίνες απαγορεύουν τις αφίξεις από επτά ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και η Σιγκαπούρη ανέβαλε το άνοιγμα των ταξιδιών χωρίς καραντίνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Και στον Καναδά ανακοινώθηκε ότι όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί τις χώρες της Ν. Αφρικής από τις 12 Νοεμβρίου και μετά, θα τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα