Νέα “συνταγή” λιτότητας ετοιμάζουν οι δανειστές μετά τις εκλογές
Μετά την χθεσινή επανάληψη των ανησυχιών του επικεφαλής του ESM για το δημοσιονομικό στόχο του 2019 είναι σαφές ότι οι δανειστές θα επανέλθουν μετά τις εκλογές ζητώντας νέα μέτρα λιτότητας.
- 14 Ιουνίου 2019 09:01
Το σκηνικό προαναγγέλλεται μέσα από δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Τόσο στην πρώτη, που ήταν στην ουσία η έκθεση πεπραγμένων για το 2018, όσο και στην δεύτερη, περισσότερο απολογιστική με τίτλο «Διασφαλίζοντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης», η Ελλάδα και τα τρία προγράμματα της έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Και στα δύο – εκτενέστατα – κείμενα υπάρχει η ίδια συνθήκη. Λόγω της μεγάλης έκθεσης των Ευρωπαίων δανειστών, η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή, στενή παρακολούθηση για να επιτύχει τους μακροχρόνιους δημοσιονομικούς στόχους, στους οποίους έχει δεσμευτεί.
Την Πέμπτη, ο κ. Ρέγκλινγκ παρότι χαρακτήρισε success story την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς στόχους. Έδωσε, μάλιστα, και την ατζέντα της αντιπαράθεσης λέγοντας ότι «Ο ελληνικές αρχές δεν συμβουλεύτηκαν τους θεσμούς, όχι μόνο πριν ψηφίσουν την παροχή 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ, αλλά και στην απόφαση τους να αλλάξουν την νομοθεσία που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
Κατέληξε στο συμπέρασμα, λοιπόν, ότι «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα», παραβλέποντας ότι οι προβλέψεις, τόσο του ESM όσο και του ΔΝΤ, αποδείχθηκαν εξαιρετικά συντηρητικές από το 2015 έως και το 2018.
Παρόλα αυτά, στην έκθεση για την προστασία του Ευρώ σε καιρούς κρίσης, περιγράφεται με γλαφυρούς όρους η μελλοντική σχέση τις Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές και ειδικά με τον ESM, ο οποίος, εκτός από τα δάνεια ύψους 204 δις που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από το 2012 και μετά, πρωτοστάτησε και στην συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2018.
Το κείμενο της έκθεσης τονίζει ότι εκτός από τον καθαρό διάδρομο των 15 ετών για το χρέος, η Ευρωομάδα δεσμεύτηκε να εξετάσει «εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», όταν η Ελλάδα αρχίζει να πληρώνει τον κύριο υπόχρεο για τα δάνειά της από το EFSF το 2032. Και υπογράμμισε την προθυμία της να παρέμβει νωρίτερα, αν η ελληνική οικονομία αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα.
«Δεν υπήρχαν, όμως, δώρα» ξεκαθαρίζει . «Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση από την Επιτροπή και τον ESM, τα βασικότερα χαρακτηριστικά της δέσμης μέτρων για την ανακούφιση του χρέους εξαρτώνται από την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης».
Εξηγώντας, τονίζει ότι η ανάκτηση από την Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών (περίπου 4,8 δις ευρώ) από τα ομόλογα της, για παράδειγμα, εξαρτάται από την εκπλήρωση πολλών πολιτικών δεσμεύσεων που έγιναν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018.
Για τον λόγο αυτό η ενισχυμένη επιτήρηση «είναι σκόπιμη, δεδομένου του μεγάλου ποσού που έχει εκταμιευθεί, καθώς και της άνευ προηγουμένου ελάφρυνσης του χρέους» και ξεκαθαρίζει ότι θα είναι πιο αυστηρή από αυτήν άλλων ανάλογων περιπτώσεων όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.