Νέες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «χάρτη» του φυσικού αερίου

Διαβάζεται σε 2'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο istock

Υποδομές εγκατάστασης, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ξεκίνησε να υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ.

Την διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας προωθεί ο ΔΕΣΦΑ με την ανάπτυξη υποδομών LNG μικρής κλίμακας.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η εγκατάσταση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Άσπρο Σκύδρας και η οποία ουσιαστικά ανοίγει «παράθυρο» σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μέχρι ότου υπάρξει η μόνιμη σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς του Διαχειριστή μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Δυτικής Μακεδονίας.

Η εν λόγω υποδομή που αποτελεί «συνέχεια» της υποδομής «LNG Truck Loading» στη Ρεβυθούσα επιτρέπει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από χρήστες και περιοχές που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ και ξεχωρίζει ακριβώς γιατί πρόκειται για ευέλικτες υποδομές που μεταφέρονται εύκολα και επομένως κατάλληλες για περιοχές που παραμένουν αποκλεισμένες από το δίκτυο.

Από την νέα εγκατάσταση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση σημαντικοί βιομηχανικοί χρήστες της περιοχής αλλά και καίριες δομές όπως το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας αλλά και ο Σταθμός Διανομής – Δίκτυο χαμηλής πίεσης Σκύδρας και ο Σταθμός διανομής – Δίκτυο χαμηλής πίεσης Έδεσσας, δηλαδή και οικιακοί καταναλωτές. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG του Άσπρου αποτελεί την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εγκαταστάσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από τον ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του Διαχειριστή προβλέπει την ανάπτυξη μιας ανάλογης υποδομής στη περιοχή της Νάουσας, αίροντας και εκεί την απομόνωση της περιοχής που σήμερα λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, δεν υπάρχει τροφοδοσία με φυσικό αέριο.

Το έργο αποτελείται από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας ΥΦΑ για την προμήθεια της περιοχής της Νάουσας προσωρινά μέχρι να τροφοδοτηθεί από τον Αγωγό Υψηλής Πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΔΕΣΦΑ με τις επενδύσεις αυτές θα αναλάβει την ευθύνη για την εγκατάσταση των υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με αρθρωτές δεξαμενές μικρού μεγέθους και αεριοποιητές, οι οποίοι είναι εύκολο να μετεγκατασταθούν, μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανές συνέργειες και ελαχιστοποιώντας το σχετικό κόστος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα