Νέος “δημοσιονομικός πονοκέφαλος” από την απόφαση για τους μισθούς των δικαστών

Διαβάζεται σε 2'
Νέος “δημοσιονομικός πονοκέφαλος” από την απόφαση για τους μισθούς των δικαστών
Φωτογραφία αρχείου iStock

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι “η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση”.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέρχονται προ του 2012 οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που είχαν προσφύγει δικαστικά, ύστερα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι προφανές, ότι η απόφαση αυτή “ανοίγει τον ασκό του Αιόλου” για νέες αλλαγές σε μισθολόγια άλλων κλάδων, και δη των βουλευτών, που αμείβονται με ανάλογες αποδοχές, όπως οι δικαστές.

Στο φόντο αυτό, κύκλοι του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι “η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση“. Παράλληλα σημείωσαν ότι “είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης”

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε μη νόμιμη και ακυρωτέα την σιωπηρή άρνηση της διοίκησης για επανακαθορισμό της σύνταξης πρώην δικαστή στα επίπεδα πριν το νόμο Κατρούγκαλου, οι διατάξεις του οποίου έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Με την υπ’ αρίθμ. 1330/2023 απόφαση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) ότι εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του 4387/2016).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα