Νόμιμο ναι, ηθικό; Χαρδούβελης: Είμαι θύμα. Το 2012 φοβήθηκα και έβγαλα κάποια χρήματα έξω, δηλωμένα και φορολογημένα
Δείτε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη μετά τη δημοσιοποίηση της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για έλεγχο του πόθεν έσχες πρώην υπουργού Οικονομικών. Γιατί έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό; Τι φοβήθηκε; Το μετάνιωσε;
- 09 Μαρτίου 2015 12:34
“Αμετανόητος” και “θύμα” δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποκάλυψη του εγγράφου Νικολούδη για επείγον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού.
“Ειπώθηκαν πολλά ψέμματα, έχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα για μένα, θεωρώ ότι είμαι θύμα” είπε ο κ. Χαρδούβελής μιλώντας στην Πόπη Τσαμπανίδου στο Star. “Δεν το έμαθα από τη Βουλή, το έμαθα από μια εφημερίδα, κάποιος το διοχέτευσε, άρα δεν είμαι θύμα;” διερωτήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε για ακόμα μία φορά ότι τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό είναι δικαιολογημένα, και φορολογημένα και δηλωμένα:”Εγώ και η σύζυγός μου δουλεύουμε πάνω από 35 χρόνια ως στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στο εξωτερικό έχουμε ζήσει πάνω από 20 χρόνια και έχουμε εργαστεί και έχουμε αφήσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και χρήματα”.
Ερωτηθείς γιατί ο κ. Νικολούδης έστειλε το κατεπείγον έγγραφο στη Βουλή ζητώντας να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες του, εφόσον όλα είναι νόμιμα και δηλωμένα, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε: “Ελπίζω το πόρισμα να λάβει την ίδια δημοσιότητα που έλαβε και όλη αυτή η κατάσταση. Να το μαθαίνω εγώ από τον Τύπο δεν είναι σωστό. Διάβασα μάλιστα σε διάφορες εφημερίδες ότι τα έβγαζα σε μικρά ποσά για να μην με πιάσουν. Αυτό είναι αναληθές. Διότι δεν ήτα όλα μικρά ποσά, υπήρχε και ένα μεγάλο ποσό. Εγώ δεν είχα κάτι να κρύψω. Απλώς τα μικρά ποσά τα έκαναν μόνος μου απ’ το σπίτι μου μέσω ίντερνετ”
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι δεν έχει μόνο βγάλει χρήματα στο εξωτερικό αλλά έχει φέρει και χρήματα στην Ελλάδα: “Το σπίτι μου δεν το αγόρασα με χρήματα που έβγαλα στην Ελλάδα αλλά με χρήματα που έβγαλα στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι περίεργο για μένα να έχω πάρε δώσε με το εξωτερικό, έχω παιδί που ζει έξω, έχω δοσοληψίες, συνταξιοδοτικά δικαιώματα”.
Ερωτηθείς για τον λόγο που τον ώθησε να βγάλει τα εν λόγω χρήματα έξω ο πρώην υπουργός είπε πως φοβήθηκε:
“Είναι προφανές, τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα κι εγώ όπως φοβήθηκε η μισή Ελλάδα κι επειδή είχα μπροστά πληρωμές έβγαλα κάποια χρήματα έξω. Δεν τα έβγαλα όλα, τα περισσότερα χρήματά μου είναι στην Ελλάδα, αλλά ήθελα να έχω και κάποια χρήματα έξω, εκεί που θα τα χρειαζόμουνα. Αυτό διδάσκω και στους φοιτητές μου, ότι πρέπει να έχεις ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο”
“Ήσασταν όμως ο σύμβουλος του πρωθυπουργός σε μια εποχή που δεν βγήκατε να μας πείτε ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες και οι καταθέσεις μας. Μας κάνατε να αισθανόμαστε σε ένα σύστημα ασφαλείας ενώ εσείς φοβόσασταν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα” του επεσήμανε η Πόπη Τσαμπανίδου με τον κ. Χαρδούβελη να απαντά:
“Ήμουν σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας η οποία προσπάθησε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την κράτησε. Έφυγα από αυτή την κυβέρνηση και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου για να έχω ένα μαξιλάρι σε περίπτωση ανάγκης, επειδή είχα ένα παιδί στο εξωτερικό και ένα δεύτερο παιδί που σκεφτόμουν αν θα πάει στο εξωτερικό, για να μπορώ να πληρώσω. Είναι πολύ απλό και εντελώς ανθρώπινο.
Σε ερώτηση αν φοβήθηκε ότι μπορεί να καταρρεύσει η χώρα και να χάσει τα χρήματά του απάντησε:
“Ναι φοβήθηκα, τον Ιούνιο του 2012 ο φόβος ήταν έντονος, τώρα δεν υπάρχει ο ίδιος φόβος”.
Τότε η δημοσιογράφος του είπε πως δύσκολα θα πιστέψουμε ξανά ένα πολιτικό πρόσωπο καθώς “ήσασταν ανακόλουθος με αυτά που έλεγαν οι πολιτικοί τότε, τους οποίους εσείς συμβουλεύατε” ο κ. Χαρδούβελης περιορίστηκε στο να πει πως:
“Οι πολιτικοί που συμβούλευα δεν ήταν αυτοί που αποφάσιζαν τον καιρό που εγώ έκανα τη μεταφορά”.
Τέλος, ερωτηθείς αν μετάνιωσε που έκανε αυτή τη μεταφορά χρημάτων, είπε:
“Όχι δεν μετάνιωσα.
Στη ζωή μου τα πάντα τα έχω κάνει με διαφάνεια η ζωή μου είναι ένας καθρέπτης κανένας δεν μπορεί να μου επιρρίψει τίποτα.
Μετέφερα αυτά τα χρήματα. Δεν ήθελα να το κρύψω διότι είχα μεταφέρει και μεγάλα ποσά άρα κάποιος το έβρισκε εύκολα, απλώς τα μετέφερα και για ευκολία το έκαναν από το σπίτι μου, τα χρήματα αυτά τα έχω δηλώσει, έχω φορολογηθεί”.
Σακελλαρίδης: Ο κ. Χαρδούβελης έστελνε τα χρήματα στον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο
Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις δηλώσεις Χαρδούβελη:
“Ο κ. Χαρδούβελης προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην κ. Τσαπανίδου σχετικά με τα ποσά που έβγαλε στο εξωτερικό, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα:
Ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον Πόθεν Έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου! Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση!
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις στο διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 επειδή ένιωθε ανασφάλεια αν το ποσό αυτό θα έφτανε στον τελικό τραπεζικό λογαριασμό! Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για χρόνια δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες i-banking μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου!
Έπειτα ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ…
Τέλος ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στην Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες.
Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει λάσπη στον κ. Χαρδούβελη, ούτε και να ενθαρρύνει λογικές ανθρωποφαγίας. Απαντήσεις αναζητούμε στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Και κυρίως δύο πολιτικές απαντήσεις:
Πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που επέβαλλε βαρύτατη φορολόγηση και υποτίθεται ότι πολεμούσε τη φοροδιαφυγή να εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση;
Πώς είναι δυνατόν κάποιος που εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές υπέρ του ελληνικού λαού;”