Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Κίνητρα για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις, αλλά και για να συνεργάζονται με τις αρχές στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, προβλέπει το νο...
- 20 Ιουνίου 2007 12:14
Κίνητρα για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις, αλλά και για να συνεργάζονται με τις αρχές στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των ελέγχων σε όσους φοροδιαφεύγουν και μπαίνει point system για τον καθορισμό των ποινών που θα επιβάλλονται στους υπότροπους φοροφυγάδες. Τα έσοδα από την φοροδιαφυγή θα προορίζονται για την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για τη Υγεία, την Παιδεία και την αντιμετώπιση της φτώχειας. “Με το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγηθούμε σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για να έχουμε καλύτερη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους”, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και των φορολογικών οργάνων απέναντι στη φοροδιαφυγή, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αντικειμενικότητας των φορολογικών ελέγχων και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για τη λήψη φορολογικών στοιχείων, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους κινείται το νέο νομοσχέδιο.
Με το νέο νόμο παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους, επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.
Ταυτόχρονα θα διενεργούνται συχνότεροι έλεγχοι σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν. Επίσης θα καταρτίζονται δείκτες για την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και θα γίνονται διαφορετικής συχνότητας και ποιότητας φορολογικοί έλεγχοι για κάθε επιμέρους κατηγορία.
Πολλές ρυθμίσεις αφορούν το ρόλο των εφοριακών και των ελεγκτών προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.
Σύμφωνα με το νέο νόμο η ένταξη των υπαλλήλων στο σώμα των ελεγκτών θα γίνεται μετά από αξιολόγηση. Η θητεία σε αυτό θα είναι συγκεκριμένη χρονικά (π.χ. τριετής) και θα γίνεται επαναξιολόγηση με ανοικτές διαδικασίες (επαναπροκήρυξη θέσεων).
Οι ελεγκτές παύουν να θεωρούνται ως ένα ενιαίο σύνολο και θεσμοθετούνται διαβαθμίσεις – εξειδικεύσεις με αντίστοιχη πιστοποίηση και διακριτικά τίτλου, που θα παρέχει η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ). Η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων θα είναι υποχρεωτική και οι υπάλληλοι δεν θα αλλάζουν αντικείμενο, εάν δεν έχουν κάποιο ελάχιστο χρόνο παραμονής στο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί
Περιορίζεται η ευχέρεια των φορολογικών ελεγκτών και επιτόπου φορολογικών αρχών να επιλέγουν τις υποθέσεις που ελέγχουν. Εφαρμόζεται η αρχή “άλλοι αποφασίζουν και άλλοι εκτελούν”.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της διαφθοράς στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η αλλαγή του τρόπου ελέγχου των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των εργαζόμενων σε “ευαίσθητες” υπηρεσίες του Υπουργείου.
Επίσης συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Το Συμβούλιο θα υποβάλλει εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και ετήσια έκθεση στη Βουλή με τον απολογισμό του ελεγκτικού έργου.
Επίσης διαφοροποιείται το ύψος των ποινών σε περίπτωση υποτροπής (π.χ. μια μορφή εφαρμογής point system), ενώ καθιερώνεται κίνητρο ειλικρίνειας, δηλαδή μικρότερες ποινές στους φορολογούμενους που δηλώσουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι επίκειται έλεγχος.
“Με τις διατάξεις του νέου νόμου”, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, “γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης”.
“Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα φαινόμενο που οδηγεί σε σοβαρές κοινωνικές αδικίες. Δεν νοείται οι πολίτες να μην αποδίδουν τους φόρους που τους αναλογούν, διότι αυτά τα χρήματα επιστρέφονται στο κοινωνικό σύνολο. Επιστρέφονται σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι, λοιπόν, η φοροδιαφυγή η πιο αντικοινωνική συμπεριφορά. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι τα δημόσια αγαθά απαιτούν πόρους”, επεσήμανε ο κ.Αλογοσκούφης.
“Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής είναι συνεχής”, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. “Οσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πρέπει να καλούνται κάθε τόσο με κυβερνητικές πρωτοβουλίες να ανταποκριθούν σε αυτές”, πρόσθεσε.
(Πηγή: ΑΠΕ)