Νότια Εύβοια: Δίαυλος ανάπτυξης επιχειρήσεων αγροδιατροφής ο τουρισμός

Νότια Εύβοια: Δίαυλος ανάπτυξης επιχειρήσεων αγροδιατροφής ο τουρισμός
Αγρότες SOOC

Τα τελευταία χρόνια, η  περιοχή, λόγω εγγύτητας με την Αττική, αναζητά να γίνει περαιτέρω γνωστή, πέρα από τις παραλίες της και τα μνημεία και για τα προϊόντα της.

Με ισχυρή αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή η περιοχή της Νότιας Εύβοιας και δη του Δήμου Καρύστου, φιλοξενεί πολλές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, αναζητώντας μέσω του τουρισμού να κερδίσει αναγνωρισιμότητα στα προϊόντα της.

Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, η περιοχή, λόγω εγγύτητας με την Αττική, αλλά και ανάπτυξης πολλών εξοχικών κατοικιών, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, αναζητά να γίνει περαιτέρω γνωστή, πέρα από την “πέτρα Καρύστου” και το ότι παράγει το μεγαλύτερο δυναμικό “πράσινης” ενέργειας, λόγω των αιολικών που φιλοξενεί στα όριά της, και μέσω των προϊόντων της.

Άλλωστε, έχει σημαντικό αλιευτικό στόλο αλλά και έναν πληθυσμό με περίπου 100 χιλιάδες αιγοπρόβατα, από όπου παράγεται μοναδικής ποιότητας γάλα και βέβαια τυροκομικά. Εκεί πατά κι ένας αριθμός τοπικών επιχειρήσεων, κύρια μικρής κλίμακας, που μέσα από τον τουρισμό αλλά και τις εξαγωγές δίνει “διαπιστευτήρια”.

Χαρακτηριστικά, ένα από τα τυροκομεία της περιοχής, που ανήκει στους “Αφούς Γιαννακάρη” στον Πλατανιστό Καρύστου, εξακολουθεί να παράγει με παραδοσιακό τρόπο κάνοντας, το 80% της παραγωγής του σε φέτα, κεφαλοτύρι κτλ, εξαγωγή σε Ιταλία, Γαλλία.

Πέρα από τα τυροκομικά, τα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα), μέσα από την εκτατικική διαδικασία εκτροφής αποτελούν άλλο ένα βασικό είδος που δίνει “ταυτότητα” στην περιοχή και τη γαστρονομία. Σε πολλά σημεία ο επισκέπτης μπορεί να βρει αυθεντικές γεύσεις, που δίνουν ταυτότητα στον προορισμό.

Μια από αυτές είναι ένα εκλεκτό ζυμαρικό της περιοχής, που μάλιστα σε κάποιες ποσότητες, διακινείται κι εκτός της περιοχής. Είναι τα κουρκουμπίνια, μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάχτυλα πάνω στον πλάστη, βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει μια μακρά οινική παράδοση, που πλέον κρατιέται από δυο οινοποιία, το συνεταιριστικό αλλά και και το Κτήμα Μοντοφώλι, όπου ευρισκόμενο στην καρδιά του αρχαίου οικισμού παράγει ιδιαίτερης ταυτότητας κρασί.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, δηλώνει ότι η περιοχή “μεταφέρει με βιωματικό τρόπο τις παραδόσεις και τις γεύσεις του τόπου μας” Σημειώνει, δε, ότι “ο Δήμος Καρύστου με την απίστευτη φυσική ομορφιά, τις εξαιρετικές Γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους , μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του και για αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να το κάνουμε γνωστό εντός και εκτός συνόρων”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα