Ντάισελμπλουμ κατά ΔΝΤ: Ξεπερασμένη η έκθεση του Ταμείου

Ντάισελμπλουμ κατά ΔΝΤ: Ξεπερασμένη η έκθεση του Ταμείου
Συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Πώς σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup τη σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Υποστήριξε, ότι δεν έλαβε υπόψιν την "ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας". Τι είπε για την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους

H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, σημείωνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα.

Σημείωσε πάντως, πως δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.

Διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ

Στη διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού και τη βιωσιμότητα του χρέους επανέρχεται η εφημερίδα Die Welt. Σε δημοσίευμά της, ο αρθρογράφος επιχειρεί να εξηγήσει “γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ριψοκίνδυνο πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το περιβάλλον του Σόιμπλε παραπέμπει στο ό,τι, δεδομένης της αβεβαιότητας, κανείς δεν σκέφτεται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης. Αυτό θα είχε υπερβολικό ρίσκο, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί το καλοκαίρι φρέσκο χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών. Παρατηρητές φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με το Βερολίνο».

Επισημαίνει δε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «παραμένει σκληρός» έναντι της Αθήνας, ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κατά προτίμηση για 10 χρόνια με τη λογική, ότι «όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα τόσο μικρότερες θα είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας». Ωστόσο «στην πραγματικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα