Ντάισελμπλουμ : Ολοένα και πιο απαισιόδοξo το Eurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας
Συνέντευξη βόμβα του προέδρου του Eurogroup σε ολλανδική εφημερίδα. Τονίζει ότι η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά και εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τον αν η χώρα μπορεί και θέλει να σωθεί. Τι λέει για τον Γιάνη Βαρουφάκη
- 27 Απριλίου 2015 13:56
Υπό τον τίτλο “Η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά” η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύει συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονιας.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά και ότι το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξo για την διάσωση της Ελλάδας.
Αυτό ισχύει επίσης για τον Ντάισελμπλουμ , ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ακόμη μπορεί και θέλει να σωθεί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αλλά και ότι την επόμενη μέρα από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ντάισελμπλουμ ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
“Έχω κάνει το ίδιο πράγμα σε προηγούμενη κρίσιμη φάση. Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν” δηλώνει στην εφημερίδα ο Ολλανδός υπουργός.
Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
– Με τον Βαρουφάκη δεν μπορείτε να συνεχίσετε, αυτό δεν είναι ένα κανάλι παρέμβασης;
Είναι θέμα συντονισμού. Από την πλευρά μας (ο συντονισμός) είναι καλός, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βελτιωθεί. Στην Αθήνα, η διαβούλευση είναι κατακερματισμένη: με πολύ διαιρεμένες απόψεις, από πολλούς υπουργούς. Έχουμε ανάγκη τους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος».
– Και ο Βαρουφάκης δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή
Δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι πολύ ευρύ. Αφορά τον προϋπολογισμό και τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Έτσι, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Επομένως, είναι προφανές ότι έρχομαι σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα: με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.
– Η συζήτηση την Παρασκευή για την Ελλάδα ήταν άνευ προηγουμένου σκληρή. Οι ομόλογοί σας ανοιχτά αναρωτήθηκαν κατά πόσον μια συμφωνία με την Αθήνα εξακολουθεί να είναι εφικτή. Τι λέτε;
Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι εφεξής θα έχουμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και θα εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αλλιώς δεν θα φθάσουμε στην γραμμή του τερματισμού.
– Είστε ξαφνιασμένος από τον σκληρό τόνο και τη θέση των ομολόγων σας;
Όχι, οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν επίσης αρκετά συγκρουσιακές. Αλλά καθώς ο χρόνος προχωράει, η αμφιβολία μεγαλώνει για αν ακόμα διασώζουμε (την κατάσταση). Η τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα σταματά την 1η Ιουλίου. Για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενός πιθανού νέου προγράμματος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Ριζικές μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι με τις υποσχέσεις μόνο δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία των ομολόγων μου.
– Για πρώτη φορά πρότεινε ένας από τους συναδέλφους σας, ο Σλοβένος υπουργος Μραμορ, ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα: το προοίμιο για την έξοδο από την ευρωζώνη.
Η λέξη Grexit δεν ακούστηκε, μόνο Σχέδιο Β. Ήταν ο τρόπος του για να εκφράσει τις ανησυχίες του. Το σύνολο του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα ομολόγου, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να ανασυρθεί από το τέλμα και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων.
– Ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας απαιτείται για την Ελλάδα;
Έχουμε ήδη αποσβέσει χρέος της Ελλάδας με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής. Αν διατηρήσουν κάπως τον προϋπολογισμό τους σε τάξη και δώσουν στην οικονομική ανάκαμψη μια ευκαιρία, οι Έλληνες θα είναι σε θέση τα επόμενα τριάντα χρόνια να αποπληρώσουν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.
– Χωρίς ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας;
Κυκλοφορούν (φήμες) για ποσά από 30 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Σίγουρα δεν θα είναι μεγάλα. Δεν πρόκειται να προβώ σε εικασίες σχετικά με το ύψος του ποσού, αλλά τα ποσά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της τρέχουσας βοήθειας.