Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία στο 95%

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία στο 95%
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on November 23, 2015 / Eurogroup, , , , 23 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τα προληπτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι την Μ. Τετάρτη θα παρθεί η απόφαση για τη σύγκληση νέου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη. Τι είπε για το χρέος

Συμφωνία στο 95% του πακέτου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ολλανδίας.

Όπως σημείωσε “το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως. Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό”. Μιλώντας στο RTLZ, αναφέρθηκε και στο προληπτικό πακέτο, αναφέροντας: “Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, όταν ξεκαθαριστούν  και οι δύο αυτές εκκρεμότητες, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η απόφαση για το αν θα συγκληθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα, είπε πως θα ληφθεί την Τετάρτη, τονίζοντας: “Θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη για να οριστικοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε”.

Ο “κόφτης δαπανών” της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη ενός μηχανισμού εξισορρόπησης των δαπανών (ώστε να μην νομοθετηθούν νέα μέτρα) και όταν υπάρχουν αποκλίσεις να περιορίζονται αυτόματα και οριζόντια οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε κάθε κωδικό.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στο NEWS 247 «αυτό το σύστημα έχει και η Γερμανία και το ενεργοποιεί αυτόματα όταν υπάρχουν αποκλίσεις».

Η αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο μεγαλώνει όσο οι μέρες περνούν και στη χθεσινή συζήτηση με τους θεσμούς η κυβέρνηση επιχείρησε να αναλύσει το ελληνικό νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί αυτή η συμφωνία το οποίο δεν επιτρέπει «μέτρα υπό αίρεση».

Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμεί τα μέτρα των 3,6 δισ. να μην οριοθετηθούν, αλλά να υπάρχει μια γενική κατεύθυνση μέσα στη συμφωνία.

Αυτό που φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρχει μια ανώτατη πρόβλεψη για τις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του δημόσιου τομέα  που θα αφορούν κυρίως προμήθειες, και μισθολογικές αμοιβές. Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 το Μαξίμου προτείνει έναν «κόφτη δαπανών» θα δρα αυτόματα στο σύστημα  – σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί – όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Αυτό που φέρεται να εξήγησε χθες η ελληνική πλευρά στους θεσμούς είναι πως σύμφωνα με τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης δεν προβλέπονται εκ των πρότερων ενέργειες για τη διόρθωση των αποκλίσεων παρά μόνο ένας διορθωτικός μηχανισμός από τη στιγμή που προκύψει κάποιο ζήτημα.

Αυτό που πρέπει να ξεπεραστεί με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών θεσμών είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ που φέρεται να εξακολουθεί να ζητά δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του και σε προσωπικό επίπεδο. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε πως το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι το επιπλέον πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ να ανοίξει αυτόματα τη συζήτηση για το χρέος με το Eurogroup να δίνει το «σήμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα