Ντράγκι: Η υψηλή ανεργία των νέων αποτελεί τραγωδία και πρέπει να μειωθεί
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε ότι η μείωση της ανεργίας των νέων αποτελεί προτεραιότητα για όλους και ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός προκαλεί αναδιανομή εισοδήματος από τους νέους προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
- 11 Μαρτίου 2016 14:27
Η ανεργία των νέων αποτελεί τραγωδία και τα υψηλά ποσοστά της στην Ευρώπη πρέπει να μειωθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. «Εάν ο ένας στους δύο νέους είναι εκτός εργασίας – και αυτό συμβαίνει ακόμη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, πλήττεται σοβαρά η οικονομία, επειδή οι άνθρωποι που θέλουν να εργασθούν δεν μπορούν να βρουν δουλειά και οι δεξιότητές τους δεν αναπτύσσονται. Και απειλεί την κοινωνική αρμονία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η Ευρώπη προστατεύει τους παλαιούς εργαζόμενους εις βάρος των νέων, τόνισε ο Ντράγκι. «Σε πολλές χώρες, η αγορά εργασίας είναι ρυθμισμένη για να προστατεύει τους παλαιούς «ήδη απασχολούμενους» – ανθρώπους με μόνιμες και υψηλών αποδοχών συμβάσεις που προστατεύονται από ισχυρούς εργατικούς νόμους. Το παράπλευρο αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι εγκλωβίζονται σε προσωρινές συμβάσεις χαμηλών αποδοχών και απολύονται πρώτοι σε περιόδους κρίσης», σημείωσε.
Ο Ντράγκι τόνισε ότι η μείωση της ανεργίας των νέων αποτελεί προτεραιότητα για όλους και ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός προκαλεί αναδιανομή εισοδήματος από τους νέους προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα άτομο μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην οικονομία κατά τη διάρκεια της ζωής του – να έχει μία καλή εκπαίδευση, να βρει μία θέση εργασίας, να αγοράσει ένα σπίτι για την οικογένεια. Το εισόδημα και ο πλούτος ακολουθούν. Αυτό που με κάνει να ανησυχώ είναι ότι η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν αυτό. Είναι ένα θέμα που όλες οι κοινωνίες μας πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά. Ο ρόλος της ΕΚΤ σε αυτό είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, η οποία αποτρέπει μία άδικη ανακατανομή. Για παράδειγμα, η έρευνά μας δείχνει ότι στην Ευρωζώνη ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός καταλήγει σε ανακατανομή από τα νεότερα, πιο χρεωμένα νοικοκυριά, στα πιο ηλικιωμένα νοικοκυριά που είναι τυπικά καθαροί πιστωτές».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν θεωρεί ότι οι σημερινοί νέοι θα έχουν εξ ίσου υψηλό επίπεδο διαβίωσης, όταν συνταξιοδοτηθούν, με αυτό που έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, ο Ντράγκι απάντησε: «Τα επίπεδα διαβίωσής μας εξαρτώνται από την ισχύ της οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε μία πιο ανοικτή, ευέλικτη, καινοτόμα και φιλική στις επιχειρήσεις κοινωνία. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης από την κεντρική τράπεζα και αυτή μπορεί να συμβάλει με τη σταθερότητα των τιμών και ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα, όμως, η ανάπτυξη καθοδηγείται από το τι μπορεί να παράγει η οικονομία. Αυτό αφορά πολύ περισσότερο τις ιδέες, την τεχνολογία, την ευελιξία, τα κίνητρα, τις δεξιότητες. Εναπόκειται στις εκλεγμένες κυβερνήσεις να διαμορφώσουν ένα φιλικό στην ανάπτυξη περιβάλλον».