Ντράγκι προς Μέρκελ: Φοβού την Ιταλία-Φτιάξε “αερόσακο” για Ελλάδα
Το ενδεχόμενο αντί για μαξιλάρι να δώσουν στην Ελλάδα "αερόσακο ασφαλείας" συζήτησαν στο Βερολίνο ο Μάριο Ντράγκι με την Άγκελα Μέρκελ
- 06 Ιουνίου 2018 07:46
Η αιτία της συνάντησης των δύο κορυφαίων πρωταγωνιστών της Ευρωζώνης ήταν η “ανταλλαγή απόψεων”. Καλά ενημερωμένες πηγές, όμως, θέλουν να περιστρέφεται και γύρω από την Ιταλική κρίση αλλά και γύρω από την Ελλάδα που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της εποχής των μνημονίων, αλλά θα είναι το πρώτο θύμα από μια νέα ένταση του Ιταλικού θέματος.
Οι δύο συνομιλητές έμειναν σύμφωνοι ότι το ελληνικό θέμα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, πληροφορίες από την ΕΚΤ θέλουν τον κ. Ντράγκι να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει περισσότερες διασφαλίσεις στην πορεία της για την επάνοδο στις αγορές. Με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής είναι στην διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ ζήτησε δύο πράγματα: Είτε να υπάρξει πίεση ώστε η Ελλάδα να δεχθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, είτε να αυξηθεί σημαντικά το “μαξιλάρι ασφαλείας”, που έχουν αποφασίσει να δώσουν οι Ευρωπαίοι μετά το πρόγραμμα από τα αδιάθετα υπόλοιπα του δανείου των 86 δις από τον ESM. Τούτο, έστω και αν η αύξηση του μαξιλαριού από τα 10 δις ευρώ φτάσει στα 20 δις ευρώ θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία όπου η ΕΚΤ θα είναι “θεσμικά” παρούσα λόγω του κανονισμού 472/13 και ειδικότερα στα άρθρα που αναφέρονται στην ενισχυμένη εποπτεία κράτους μέλους που βγαίνει από μνημόνιο.
Ως γνωστό, η κ. Μέρκελ δεν θέλει να μπεί στην βάσανο της έγκρισης από το κοινοβούλιο της μιας νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα (έστω και με την μορφή της προληπτική πιστωτικής γραμμής). Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο ESM ο οποίος θα κληθεί να υποστηρίξει αυτήν την πιστωτική γραμμή αλλά και η Commission.
Περισσότερο από όλους, δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής και η Αθήνα αφού είναι και πολιτικά επώδυνη από θα συνδεθεί με ένα πακέτο υποχρεώσεων αλλά και τεχνικά αναποτελεσματική. Τούτο διότι “από κατασκευής” η προληπτική πιστωτική γραμμή έχει διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης αλλά δύο εξάμηνα τα οποία θα περάσουν επίσης από εθνικά κοινοβούλια ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη ποια θα είναι η έκταση και η ένταση της Ιταλικής κρίσης.
Αυτά ανέλυσε χθες και στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου 2019 -2022 και τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση που θα κατατεθεί.
Τι όφελος θα έχει ο αερόσακος
Αντίθετα, η αύξηση του μαξιλαριού ρευστότητας με κάποιους κανόνες εποπτείας φαντάζει ως η ιδανική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Τούτο, διότι τα 86 δις ευρώ έχουν εγκριθεί από το 2015 και το μόνο που θα χρειαστεί είναι η χρήση τους κάτι που είναι σαφώς πιο εύκολο και για την Γερμανία αλλά και για τις άλλες χώρες που θα πρέπει να σκέφτονται τα εθνικά τους κοινοβούλια.
Αν προχωρήσει η αύξηση του μαξιλαριού ασφαλείας από τα 10 στα 20 δις ευρώ μόνο από πόρους του δανείου του ESM τότε η Αθήνα θα μπορεί να συμπληρώσει άλλα περίπου 10 δις από τις δύο εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει (3 δις το Ιούλιο του 2017 και 3 δις τον Φεβρουάριο του 2018) και το μέρος από τα 10 έως 12 δια τραπεζικών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών. Η συνολική ρευστότητας των περίπου 30 δις μπορεί θεωρητικά (αν και δεν είναι αυτός ο στόχος) να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ως τις αρχές του 2021. Στο μεταξύ μπορεί να κατατεθεί και στις εμπορικές τράπεζες διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Σε επίπεδο στρατηγικής θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης φέρονται τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα ( ΒΒΒ- ) μειώνοντας σε μόνιμη βάση τα επιτόκια δανεισμού της ανοίγοντας το δρόμο των επενδύσεων σε σταθερούς θεσμικούς επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αναβαθμίσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν μετά τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου. Στις 20 Ιουλίου θα γίνει νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard &Poors από την οποία αν όλα έχουν πάει καλά αναμένεται και νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Κοντά στην λήξη του προγράμματος θα έχουμε άλλες δύο αξιολόγησης στις 20 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου από την Moody’s. Με νέες αναβαθμίσεις και από τους δύο αυτούς μεγάλους οίκους αξιολόγησης τα επιτόκια δανεισμού θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα.