Ντράγκι: “Το ελληνικό επεισόδιο έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ευρωζώνη”
O πρόεδρος της ΕΚΤ στην ετήσια έκθεσή του ανέφερε πως το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιο και υπάρχουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ, δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του…
- 07 Απριλίου 2016 18:28
Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιο και υπάρχουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ, δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το ελληνικό επεισόδιο απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ευρωζώνη, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.
“Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης το 2015 ήταν αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους. “Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς.
“Το Ευρωσύστημα προσέφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (emergency liquidity assistance -ELA). Η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της. “Δηλαδή διασφαλίστηκε αφενός ότι δεν παρείχαμε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορηγήσαμε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό.
Το επεισόδιο με την Ελλάδα κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη
“Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας. “Παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο του 2015, ως ένας από τους «Πέντε Προέδρους», συνέβαλα στη σύνταξη έκθεσης η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.
“Προκειμένου να επιτύχουμε μια ισχυρότερη ένωση και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση της κεντρικής τράπεζας, οι προτάσεις αυτές πρέπει εν τέλει να γίνουν πράξη.”
Τα παραπάνω σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ έρχονται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει της συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση αλλά και στον απόηχο των Wikileaks για τη στάση του ΔΝΤ για τη στάση του ΔΝΤ. Η παρέμβαση της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον ELA Στην Έκθεση αναλύεται επίσης η παρέμβαση της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον ELA σχολιάζοντας πως η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων.
Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων
“Παράλληλα με την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης στην Ελλάδα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.
Οι εντάσεις στις αγορές υποχώρησαν και οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Σε γενικές γραμμές η χώρα πέρασε από τρεις φάσεις εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2015.
Η ΕΚΤ μείωσε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,4 δισ. ευρώ Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα 69,9 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε μειώσει το όριο του ELA κατά μόλις 100 εκατ., στα 71,3 δισ. ευρώ, στις 17 Μαρτίου. Αναλυτικά, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, «στις 6 Απριλίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 69,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,4 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».
Πηγή: mignatiou.com