O δρόμος προς το ΔΝΤ
Το διάγγελμα του Καστελόριζου, τα λόγια στήριξης, η αναβλητικότητα της Γερμανίας και η εικόνα κατάρρευσης που επιβάλλει άμεση δράση
- 28 Απριλίου 2010 22:46
Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε”
H φράση αυτή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο διάγγελμά του από το γραφικό Καστελόριζο, όπου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, περιλαμβάνει τις λέξεις κλειδιά που εξηγούν αυτό που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες.
Οι αγορές δεν δίνουν πλέον χρόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να κινείται με καθυστέρηση, λόγω των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Βεστφαλία-Ρηνανία, επιβαρύνοντας με τη στάση της την ευρωζώνη και διευκολύνοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στο ευρώ.
Το χρονικό της κρίσης
Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Παρασκευή, υπήρξε μια πρόσκαιρη άνοδος στο χρηματιστήριο, αλλά τα spread παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα, προμηνύοντας τι επρόκειτο να επακολουθήσει.
Ακολούθησε η επίσημη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς το Eurogroup, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα, στην οποία δεν γινόταν καμία αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πείσει τις αγορές, καθώς οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού, το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης και οι νέες δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα, δεν είχαν καθοριστεί. Την ίδια μέρα η Moody’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.
Μια μέρα μετά το διάγγελμα
Η επόμενη μέρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού βρίσκει την Ευρώπη μουδιασμένη, καθώς βάσει της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου, ο μηχανισμός ενεργοποιείται μόνο σε ultima ratio, ως ύστατη καταφυγή δηλαδή.
Αυτό δείχνει ότι μετά το ελληνικό αίτημα θα πρέπει η ΕΕ και η ΕΚΤ να υποβάλλει έκθεση στο Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με παραπομπή σε κάθε χώρα μέλος, μια διαδικασία που μοιάζει χρονοβόρα σε μια περίοδο που ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πραγματοποιεί κοινή συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με θέμα φυσικά τον μηχανισμό στήριξης.
Το θετικό της ημέρας είναι η διάθεση κάποιων χωρών της Ευρώπης να βοηθήσουν. Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι είναι έτοιμη να εκταμιεύσει άμεσα 3,66 δισ. ευρώ, η Ολλανδία επίσης 1,77 δισ., η Γαλλία εντάσσει στον προϋπολογισμό της 6,3 δισ. αλλά η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαΐου, ενώ και στην Ιταλία που θα διαθέσει 5,66 δισ. ευρώ, η απόφαση θα ληφθεί με υπουργικό διάταγμα.
Ωστόσο παρά την διάθεση των χωρών αυτών, τα δάνεια δεν πρόκειται να αποδεσμευθούν πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων της “τρόικας” με την ελληνική κυβέρνηση.
Τα θερμά λόγια του Ντομινίκ Στρος Καν
Οι επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ συνεχίζονται την Κυριακή, με την κρίσιμη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο κ. Καν δηλώνει ενθουσιασμένος με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύεται για γρήγορες κινήσεις για την παροχή βοήθειας.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και ότι η Ελλάδα θα έχει την χρηματοδότηση που έχει ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει για την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στα εργασιακά, καθώς και στις περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει για άλλη μια φορά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.
Το ταξίδι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ουάσινγκτον και τα θερμά λόγια στήριξης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δεν βελτίωσαν το κλίμα για την Ελλάδα κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα τη Δευτέρα.
Αρχή εβδομάδας με ρεκόρ στα Spread
Το ξεκίνημα της εβδομάδας βρήκε την ελληνική οικονομία στη γωνία να δέχεται τα τελευταία χτυπήματα των αγορών.
Το Spread σημείωνε νέο ρεκόρ, μέχρι το επόμενο, τα σενάρια χρεωκοπίας και αναδιάρθρωσης του χρέους φούντωναν και οι αμφιβολίες για το αν το πακέτο βοήθειας είναι επαρκές, επιδείνωναν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή συνεχιζόταν η πολυφωνία στο εσωτερικό της Γερμανίας, με την καγκελάριο Μέρκελ να ζητά νέά σκληρά μέτρα από την Ελλάδα, για να πει το “ναι” στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι η Γερμανία “δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στην Ελλάδα” και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προσπαθεί να πείσει τους επικεφαλής των κομμάτων της Γερμανίας για την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου για τη βοήθεια.
Η στάση της Γερμανίας προκαλεί νευρική κρίση στην Ευρώπη. Σαρκοζί και Μπαρόζο σε κοινό ανακοινωθέν, ζητούν άμεση δράση, ενώ τα πυρά κατά της Μέρκελ πληθαίνουν.
“Είμαστε ανήσυχοι διότι αν ο ελληνικός κίνδυνος επεκταθεί και σε άλλες χώρες – έγινε αναφορά στην Πορτογαλία – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σώσουμε, ακριβώς, το κοινό μας, ευρωπαϊκό οικοδόμημα” δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και στην ουσία προβλέπει το τι επρόκειτο να επακολουθήσει μια μέρα μετα.
To τελειωτικό χτύπημα
Η Τρίτη 27 Απριλίου, παίρνει με τον σπαθί της τον επιθετικό προσδιορισμό “μαύρη” καθώς έχουμε σκηνικό κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.
Το χρηματιστήριο σημειώνει απώλειες 6% και πέφτει κάτω από τις 1700 μονάδες, το Spread του 10ετούς ομολόγου αγγίζει τις 700 μονάδες βάσης και η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα ασφάλιστρα κινδύνου για πιθανότητα χρεωκοπίας.
Η Standard & Poors υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Λίγο πριν είχε υποβαθμίσει και την οικονομία της Πορτογαλίας στοχοποιώντας το… επόμενο θύμα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί, η 19η Μαΐου -κρίσιμη μέρα, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ- πλησιάζει και η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να περιμένει τη Γερμανία
Οι εξελίξεις επιταχύνονται και αποφασίζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις 10 Μαΐου με αποκλειστικό θέμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Το τέλος των διαπραγματεύσεων και η ώρα της δράσης έχει φτάσει. Οι αγορές δεν συγχωρούν άλλη καθυστέρηση.